Είναι αθώα είναι τα υγρά αρωματισμού των ηλεκτρονικών τσιγάρων;

Είναι αθώα τα υγρά αρωματισμού των ηλεκτρονικών τσιγάρων;

Μια νέα μελέτη, που έκαναν ερευνητές του πανεπιστημίου του Στάνφορντ, ανακάλυψε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να καταστρέψει τα κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων και ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι ορισμένα υγρά αρωματισμού ηλεκτρονικών τσιγάρων (flavor shots) είναι πιο επιβλαβή από άλλα, ανεξάρτητα από τις συγκεντρώσεις νικοτίνης.

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε έξι διαφορετικά αρωματικά υγρά, με διαφορετικά επίπεδα νικοτίνης. Ο στόχος ήταν να διερευνηθεί η επίδραση αυτών των υγρών στα ανθρώπινα ενδοθηλιακά κύτταρα που παράγονται από επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα. Τα ενδοθηλιακά κύτταρα ευθυγραμμίζουν το εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων μας και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής καρδιαγγειακής υγείας.

"Μέχρι τώρα, δεν είχαμε στοιχεία για το πώς αυτά τα υγρά του ηλεκτρονικού τσιγάρου (e-υγρά) επηρεάζουν τα ανθρώπινα ενδοθηλιακά κύτταρα", εξηγεί ο Joesph Wu,  συγγραφέας της νέας αυτής μελέτης. «Όταν εκθέσαμε τα κύτταρα σε έξι διαφορετικές γεύσεις e-υγρού με διάφορα επίπεδα νικοτίνης, παρατηρήσαμε σημαντική ζημιά. Τα κύτταρα ήταν λιγότερο βιώσιμα σε καλλιέργεια και άρχισαν να εμφανίζουν πολλαπλά συμπτώματα δυσλειτουργίας».

Έξι διαφορετικά αρωματικά υγρά ερευνήθηκαν σε τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις νικοτίνης. Η κυτταροτοξικότητα ποικίλλει κυρίως από την γεύση στη γεύση, αλλά το e-υγρό της κανέλας ξεχωρίζει σημαντικά ως το πιο τοξικό προϊόν. Η κυτταρική μετανάστευση και οι μειώσεις στη βιωσιμότητα των κυττάρων ήταν εμφανείς όταν τα ενδοθηλιακά κύτταρα εκτέθηκαν σε όλα τα e-υγρά, ωστόσο, η βλάβη ήταν πιο σημαντική με το άρωμα κανέλας και, σημαντικό, η βλάβη εντοπίστηκε ακόμη και σε δείγματα χωρίς νικοτίνη.

Φυσικά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα πειράματα διεξήχθησαν σε κύτταρα σε εργαστηριακές συνθήκες. Ωστόσο, οι ερευνητές προτείνουν ότι η συσχέτιση μεταξύ της δυσλειτουργίας των ενδοθηλιακών κυττάρων και της έκθεσης σε αυτά τα υγρά αρωματισμού των ηλεκτρονικών τσιγάρων επιβεβαιώνει εύλογα τα υγρά ως δυνητικά επιβλαβή και οι αλλαγές που παρατηρούνται στην έρευνα μοιάζουν με τα συμπτώματα που παρατηρούνται στους ανθρώπους που αναπτύσσουν καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ένα άλλο σκέλος της μελέτης εξέτασε τα επίπεδα νικοτίνης στο αίμα των χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς καπνιστές τσιγάρων. Τα επίπεδα νικοτίνης εντοπίστηκαν μετά από 10 λεπτά σταθερού καπνίσματος και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και οι δύο ομάδες παρήγαγαν παρόμοια επίπεδα ορού αίματος της νικοτίνης. Η ανησυχία που προκαλεί αυτό, λέει ο Wu, είναι ότι οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορούν εύκολα να καταναλώσουν περισσότερη νικοτίνη, σε σύγκριση με το κάπνισμα ενός μόνο τσιγάρου.

"Όταν καπνίζετε ένα παραδοσιακό τσιγάρο, έχετε μια αίσθηση πόσα τσιγάρα καπνίζετε", λέει ο Wu. "Αλλά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να είναι παραπλανητικά. Είναι πολύ πιο εύκολο να εκθέσετε τον εαυτό σας σε ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο νικοτίνης σε μικρότερο χρονικό διάστημα".

Παράλληλα με αυτή την πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα του Stanford, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ελέγχου του Καπνίσματος της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Αναπνευστική Φροντίδα εξέδωσε μια αυστηρή δήλωση, η οποία υποδηλώνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν πρέπει να συνιστώνται ευρέως στις στρατηγικές παύσης του καπνίσματος. H διεθνής οργάνωση πνευμονολόγων και επιστημόνων επί του αναπνευστικού ισχυρίζεται ότι υπάρχει έλλειψη στοιχείων για το αν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βοηθούν να σταματήσουν οι άνθρωποι να καπνίζουν και ότι αυτά τα εναλλακτικά συστήματα διανομής νικοτίνης μπορεί να εθίζουν μια νέα γενιά στη νικοτίνη.

"Αν και η έκθεση σε δυνητικά επιβλαβή συστατικά από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τις συσκευές θερμού καπνού μπορεί να είναι χαμηλότερη από τα τσιγάρα, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αβλαβή", λέει ο Tobias Welte, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας. "Μέχρι να μάθουμε περισσότερα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της χρήσης τους στην ανθρώπινη υγεία, είναι ανεύθυνο να συνιστούμε να χρησιμοποιούνται σε στρατηγικές ελέγχου καπνίσματος σε ολόκληρο τον πληθυσμό.

Πηγή: https://newatlas.com


Εκτύπωση   Email