Πώς να γίνετε καλύτεροι φίλοι

Πώς να γίνετε καλύτεροι φίλοι

Όλοι έχουμε τη συνήθεια να πέφτουμε με τα μούτρα στη δουλειά, να γυρνάμε σπίτι κουρασμένοι, να κοιμόμαστε και να ξεχνάμε να απαντήσουμε στο μήνυμα ενός φίλου ή να ξεχάσουμε μια σημαντική ημερομηνία στη ζωή τους. Όμως είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τις φιλίες που έχουμε

Έτσι κι αλλιώς,  υπάρχουν άπειρες μελέτες που  δείχνουν ότι η φιλία είναι απαραίτητη για την καλή ποιότητα ζωής και ίσως ακόμη και να επεκτείνει το προσδόκιμο ζωής μας. Δεδομένου πόσο δύσκολο είναι να κάνετε νέους φίλους ως ενήλικες, καλό είναι να ενισχύσετε τις φιλίες που έχετε ήδη.

Κάντε καινούργια σχέδια

Εάν είστε αναβλητικοί ή λίγο τεμπέληδες, το είδος του ανθρώπου που είναι συνεχώς απρόθυμο να δεσμευτεί σε πράγματα, ήρθε η ώρα να το αλλάξετε αυτό. Σκεφτείτε ότι, είναι εύκολο για έναν φίλο να ερμηνεύσει αυτή την απροθυμία να κάνειτε μαζί σχέδια ως "δεν με ενδιαφέρει να σε δω", ακόμα κι αν αυτό είναι αναληθές. (Αν είναι αλήθεια, βέβαια, αυτή είναι μια άλλη ιστορία.)

Προφανώς, ο ευκολότερος τρόπος για να καταπολεμήσετε αυτή τη στάση είναι να δεχτείτε τις προσκλήσεις από φίλους. Η άλλη λύση είναι να κάνετε πιο συχνά σχέδια οπότε ο φίλος σας δεν θα έχει την εντύπωση ότι τα αποφεύγετε. Θα πρέπει να ξεκινήσετε συγκεκριμένα σχέδια - μια ώρα, μια ημερομηνία και ένα μέρος - έτσι δεν θα στέλνετε απλά ασαφή «σήματα καπνού» ότι θέλετε να συναντηθείτε. Καλύτερα, να ορίστε ένα συγκεκριμένο εβδομαδιαίο ή μηνιαίο ραντεβού, αν μπορείτε, κι έτσι θα γίνει μέρος της κανονικής σας ρουτίνας.

Και αν ακυρώσετε τα σχέδια για οποιοδήποτε λόγο, θα πρέπει να είστε αυτός που θα ξεκινήσει τα σχέδια την επόμενη φορά. Εκτός από περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης , δεν είναι ποτέ καλό να ακυρώσετε την τελευταία στιγμή. Ανεξάρτητα πάντως το να κρατάτε επαφή είναι σημαντικό, ακόμα κι αν είναι απλά ένα απλό μήνυμα.

Κάνετε σχέδια με τους όρους τους

Αυτό μας οδηγεί  σε μια άλλη σημαντική συμβουλή: Να είστε πρόθυμοι να κάνετε σχέδια που δεν ικανοποιούν μόνο τις ανάγκες σας. Όταν θέλεις να συναντηθείς με έναν φίλο, αποφασίζεις για ένα χρόνο και ένα μέρος που είναι βολικό για αυτόν (και όχι γύρω από το τετράγωνο του σπιτιού σου). Είναι μια απλή χειρονομία που σας δείχνει ότι νοιάζεστε για τις ανάγκες των άλλων.

Για το λόγο αυτό, προσπαθώ να κάνω σχέδια που είναι βολικά για τους φίλους μου, είτε χρειαστεί να περπατήσω και ν'αλλάξω συγκοινωνίες, είτε να οδηγήσω αρκετή ώρα για βρεθείτε σε ένα εστιατόριο κοντά στο σπίτι τους.

Θυμηθείτε σημαντικές ημερομηνίες

Είσαι το είδος του φίλου που θα ευχηθεί χρόνια πολλά μια εβδομάδα μετά τα γενέθλια; Αυτό δυστυχώς συμβαίνει συχνά, αν και πρόκειρται για μια "εγκληματική ενέργεια".Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην ξεχάσετε αυτές τις σημαντικές ημερομηνίες, όπως γενέθλια ή άλλα σημαντικά γεγονότα στις ζωές των φίλων σας.

Πολλές φορές καλό είναι να φτιάχνουμε υπενθυμίσεις ημερολογίου για τα μεγάλα πράγματα που αφορούν 4-5 κολλητούς, γιορτές, οικογενειακά ταξίδια, συναυλίες που περιμένουν πώς και πώς, προθεσμίες για δουλειά. Μπορεί να είναι περίεργο να κάνεις το ίδιο και για ανθρώπους που δεν είσαι σούπερ κοντά,  αλλά σίγουρα βοηθά να θυμάσαι να ασχολείσαι με αυτά τα 4-5 άτομα και φαίνεται ότι θα το εκτιμήσουν πραγματικά".

Όταν έρχεται η ημερομηνία, στείλτε τους ένα απλό μήνυμα και ρωτήστε πώς πάει, πώς νιώθουν γι' αυτό - αυτές οι μικρές χειρονομίες είναι πράγματι ουσιαστικές. Δείχνετε ότι σκέφτεστε τον φίλο σας, και ότι όταν δεν είναι γύρω σας, είναι ακόμα στο μυαλό σας.

Αφήστε κάτω το τηλέφωνο και ακούστε τί σας λένε

Εάν θέλετε να είστε καλύτερος φίλος, θα πρέπει να μάθετε πώς να ακούτε καλύτερα. (Για τους περισσότερους από εμάς, αυτό μπορεί να είναι ευκολότερο να λέγεται παρά να γίνει). Μερικές φορές μπορεί να έχουμε μια τάση να ακούμε επειδή είμαστε ευγενικοί, όχι επειδή είμαστε πραγματικά περίεργοι.

"Αν τελειώσουμε  μια συζήτηση και δεν έχουμε μάθει τίποτα εκπληκτικό, δεν ακούγαμε πραγματικά", δήλωσε ο Hal Gregersen, εκτελεστικός διευθυντής του MIT Leadership Center, στην Fast Company.

Η δέσμευση χωρίς ατζέντα είναι το κλειδί. ακούστε χωρίς κριτική και διακοπές. Περιμένετε μέχρι να τελειώσει μια ιστορία και μετά να κάνετε ερωτήσεις (αυθεντικές, φυσικά).

Σταματήστε τους κακούς φίλους

Προκειμένου να είσαι καλός φίλος, πρέπει να έχεις και  φίλους που είναι καλοί για σένα. Όλοι έχουμε  κάποιους φίλους που αλλάζουν σχέδια αρκετές φορές πριν συναντηθούμε ή εμφανίζονται μια ώρα αργότερα, ανάλογα πώς τους βολεύει.

"Με την πάροδο του χρόνου, έμαθα ότι δεν αξίζει πάντα τον κόπο να καταλήξουμε σε εβδομαδιαία ανταλλαγή μηνυμάτων, όταν ήξερα ότι αναπόφευκτα θα άλλαζε ή θα ακύρωνε τα σχέδια εντελώς. Και τα τελευταία χρόναι έχω περιορίσει τις φιλίες μου σε τρεις καλούς φίλους που μπορώ να υπολογίζω σ'αυτούς." λέει ο Gregersen.

Με άλλα λόγια, για να είσαι καλός φίλος πρέπει να μαθαίνεις πότε να πεις όχι σε μερικούς φίλους και να αφιερώνεις χρόνο και προσπάθεια σε άλλους. Δεν χρειάζεται να κρατάτε επαφή με κάθε φίλο από το σχολείο ή από την παλιά σας δουλειά. Γι' αυτά υπάρεχει το Facebook και σε κάθε περίπτωση, καταλήξτε ποιοί είναι αυτοί που σας ενδιαφέρουν και σας απασχολούν περισσότερο.

Πηγή: https://lifehacker.com/


Εκτύπωση   Email