Γκουσμάνια: Η εξαδέλφη του ανανά που στολίζει το σαλόνι μας

Γκουσμάνια: Η εξαδέλφη του ανανά που στολίζει το σαλόνι μας

Καλλωπιστικό φυτό εσωστερικού χώρου, η γκουσμάνια κατάγεται από τα τροπικά δάση της Νότιας Αμερικής  και ανήκει στην οικογένεια του ανανά.

Η Γκουσμάνια (Guzmania Rana) είναι επίφυτο, δηλαδή αναπτύσσεται στους κορμούς άλλων φυτών. Αυτό που βλέπουμε ως άνθος στο φυτό είναι βράκτια φύλλα σε σχήμα αστεριού σε έντονο πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα που δημιουργούν μια υπέροχη αντίθεση με τα γύρω φύλλα και διατηρούνται μήνες ολόκληρους, περισσότερο δηλ. από τα ίδια τα άνθη.

Η Γκουσμάνια ανήκει στην οικογένεια των βρομελιωδών και πήρε το όνομά της από το γνωστό συλλέκτη φυτών A. Gurman. Είναι φυτό εσωτερικού χώρου και όπως όλα τα βρομελιώδη μετά την άνθηση πεθαίνει. Δημιουργούνται όμως, εύκολα νέα φυτά από τα παραβλαστήματα που εμφανίζονται κατά την εποχή της ανθοφορίας. Στη βάση του μητρικού φυτού  σχηματίζονται παραφυάδες, που μπορείτε να αποκολλήσετε, για να την πολλαπλασιάσετε. Θα χρειαστούν 2 περίπου χρόνια μέχρι να ανθοφορήσουν. Κατά τη μεταφύτευση των παραβλαστημάτων δεν θα πρέπει να πιέζετε πολύ το χώμα. Η καλύτερη εποχή για τη μεταφύτευση του φυτού είναι η άνοιξη.

Είναι ανθεκτικό στις περισσότερες συνθήκες αλλά αναπτύσσεται καλύτερα σε έντονο φωτισμό και σε θερμοκρασία 15-18  C το χειμώνα και 18-24 C, με ανώτερη  τους 27 C το καλοκαίρι.  Θέλει αρκετή υγρασία γι' αυτό και το καλοκαίρι θα πρέπει να ψεκάζεται το φύλλωμά του καθώς και να διατηρείται το χώμα του υγρό. Ένδειξη ότι το φυτό θέλει πότισμα είναι όταν τα χαμηλότερα φύλλα του φυτού παίρνουν καστανό χρώμα και αρχίζουν να μαραίνονται. Σε συνθήκες έλλειψης υγρασίας οι άκρες των φύλλων παίρνουν καστανό χρώμα. Ποτίζετε τη γκουσμάνια στο κέντρο του ρόδακα. Από το Μάρτιο ως τον Αύγουστο ρίξτε ελαφρό λίπασμα κάθε 2 βδομάδες. Αλλαγή γλάστρας δεν χρειάζεται γιατί ανθοφορεί άπαξ και μετά πεθαίνει.

Η γκουσμάνια είναι ένα από τα φυτά εσωτερικού χώρου που έχουν την ιδιότητα να φιλτράρουν και να καθαρίζουν την ατμόσφαιρα από τοξικές ουσίες και ακτινοβολία.

Είδη και ποικιλίες
Υπάρχουν υβρίδια της γκουσμάνιας π.χ. η 'Internedia' και η 'Magnifica' με βράκτια φύλλα στο κόκκινο της φωτιάς, που διατηρούνται πάνω από μισό χρόνο.

 

 


Εκτύπωση   Email