Απολαμβάνω με σωστό τρόπο τον ήλιο

Απολαμβάνω με σωστό τρόπο τον ήλιο

Ο ήλιος είναι απαραίτητος για τη σωστή ανάπτυξη του σκελετού μας, όπως και για την επαρκή συσσώρευση της βιταμίνης D στον οργανισμό.

Όμως, η υπερβολική μας έκθεση σε αυτή, ελλοχεύει κινδύνους, όπως τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Αναμφίβολα, όλοι αγαπάμε το μπάνιο στη θάλασσα. Όμως, όταν αυτό δεν ακολουθεί κάποιους στοιχειώδεις τρόπους προστασίας, κινδυνεύει να αποβεί επικίνδυνο για την υγεία μας, καθώς μπορεί να είναι υπεύθυνο για την εκδήλωση καρκίνου του δέρματος.

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ένα τύπος καρκίνου ο οποίος αναπτύσσεται στο δέρμα, ενώ μπορεί να κάνει μετάσταση και σε άλλα μέρη του σώματος. Ο καρκίνος του δέρματος χωρίζεται σε τρεις τύπους: Καρκίνος βασικο-κυττάρων (BCC), καρκίνος πλακωδών κυττάρων (SCC) και το μελάνωμα, που είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου.

Ένας από τους κυριότερους λόγους για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος, είναι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι ιδιαιτέρως βλαπτική, διότι αλλοιώνει την ποιότητα των υγιών κυττάρων και συντελεί στην εμφάνιση κακοήθους όγκου.

Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να προστατεύσουμε τον  εαυτό μας, ενώ παράλληλα να μη σταματήσουμε να απολαμβάνουμε με μέτρο τον ήλιο και τις ευεργετικές του ιδιότητες;

Καταρχάς, είναι σημαντικό πάντοτε στη θάλασσα να μην παραλείπουμε να φοράμε το αντηλιακό μας. Το αντηλιακό θεωρείται εξαιρετικά προστατευτικός τρόπος έναντι της εκδήλωσης μελανώματος και της εμφάνισης ηλιακού εγκαύματος. Εξαιρετικά σημαντική είναι η χρήση ειδικών μαύρων γυαλιών και καπέλου, όπως και η κατάλληλη ένδυση όταν πηγαίνουμε για μπάνιο στη θάλασσα. Καλό είναι να πηγαίνουμε για μπάνιο τις ώρες που η ακτινοβολία δεν είναι τόσο έντονη, ενώ ας αποφεύγουμε τις ώρες που η ηλιακή ακτινοβολία είναι μεγάλης ακτινοβολίας.

Η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, μπορεί να συνδέεται και με άλλες πρακτικές, ιδιαίτερα συνηθισμένες στο Δυτικό κόσμο. Για αυτό και οι ειδικοί συνιστούν την αποφυγή του τεχνητού μαυρίσματος (σολάριουμ), το οποίο είναι επικίνδυνο για την υγεία του δέρματος.

Ας απολαύσουμε το μπάνιο με μέτρο και με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Η υγεία μας πάνω από οτιδήποτε άλλο..

Κείμενο: Μαρία Σκαμπαρδώνη


Εκτύπωση   Email