Μεγάλη διαφορά ηλικίας στο ζευγάρι; Είναι στ'αλήθεια πρόβλημα;

Μεγάλη διαφορά ηλικίας στο ζευγάρι. Είναι στ'αλήθεια πρόβλημα;

Η μεγάλη διαφορά ηλικίας σ'ένα ζευγάρι, είναι ένα πρόβλημα. Γεννά καχυποψίες και κουβαλάει ένα σωρό κλισέ.

«Τον θέλει μόνο για τα λεφτά του». «Είναι αρκετά μεγάλος για να είναι ο πατέρας της», «Τί την θέλει ο γέρος την πιτσιρίκα;». και άλλα τέτοια ωραία, ίσως και αισχρά κλισέ ακούγονται στην κοινωνία όταν ένα ζευγάρι έχει μεγάλη διαφορά ηλικίας. Παλιότερα ήταν συχνό φαινόμενο ο άντρας να είναι μεγαλύτερος από τη γυναίκα, αλλά σήμερα συμβαίνει με πολλά ζευγάρια να υπάρχει ένα ηλικιακό χάσμα όπου η γυναίκα είναι μεγαλύτερη από τον άνδρα, και βέβαια αυτές οι σχέσεις αντιμετωπίζονται συχνά με καχυποψία.

Διασημότητες όπως η Joan Collins που παντρεύτηκε τον Percy, η Demi Moore με τον Ashton Kutcher, βοήθησαν κάπως στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο ο κόσμος βλέπει τις  «σχέσεις με ηλικιακό χάσμα». Όπως και η Catherine Zeta-Jones με τον Michael Douglas ή ο Tom Cruise με την  Katy Holmes, καθώς και πολλά άλλα ζευγάρια διασημα ή ανώνυμα. Μην ξεχνάμε και τον πρόεδρο της Γαλλίας...

Πόσα χρόνια είναι ένα «χάσμα»;

Οι επίσημες στατιστικές στην Αγγλία δείχνουν ότι κατά κανόνα οι γυναίκες  που παντρεύονται άνδρες μεγαλύτερους από εκείνες, έχουν μέσο όρο διαφοράς ηλικίας τα δύο χρόνια. Ο πολύς κόσμος γενικά θεωρεί ότι μια διαφορά ηλικίας 10 ετών είναι λογική, αλλά οτιδήποτε πέρα ​​από αυτό τους κάνει να δυσανασχετούν. Ωστόσο, τα ζευγάρια με διαφορά ηλικίας δεν φαίνεται να έχουν τις ίδιες αμφιβολίες και ανησυχίες, πιστεύοντας ότι είναι ένα πρόβλημα για τους φίλους και την οικογένεια και όχι για το ίδιο το ζευγάρι.

Το ίδιο το ζευγάρι αν και δεν θεωρεί πρόβλημα την διαφορά ηλικίας, μερικές φορές αισθάνεται ότι πρέπει να δικαιολογηθούν και να εξηγήσουν, να καθησυχάσουν τους άλλους ότι η αγάπη τους δεν βασίζεται σε τίποτα περισσότερο από μια επιθυμία να είναι μαζί, ότι έιναι ένας αμοιβαίος σεβασμός και μια επιθυμία να γίνουν ευτυχισμένοι .

Διαφορετικά στάδια ζωής και προσδοκίες

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που ίσως απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή στις σχέσεις όπου υπάρχει σημαντική διαφορά ηλικίας . Το αν έχουν παιδιά, για παράδειγμα, ή το ότι βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ζωής, έχουν άλλες προσδοκίες και άλλα θέματα υγείας, διαφορετικά επίπεδα φυσικής κατάστασης και κοινωνικά ενδιαφέροντα. Yπάρχουν μάλλον πολλά περισσότερα πράγματα που θα είναι μοναδικά και διαφορετικά για το ζευγάρι και δεν πρέπει να ξεχνάμε την ευαισθησία της προσωπικής ηλικίας. Αλλά αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι το πόσο ευχαριστημένο και ικανοποιημένο είναι το ίδιο το ζευγάρι.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, το ηλικιακό χάσμα  φαίνεται όλο και λιγότερο σημαντικό. Μια γυναίκα των 25 με έναν σύντροφο 45άρη, μπορεί να μας ξενίζει λίγο, αλλά όταν είναι 45 και 65, η διαφορά πια δεν δείχνει και τόσο μεγάλη.

Όσο το ζευγάρι έχει τους ίδιους στόχους για τη σχέση, τότε μπορεί και λειτουργεί ... η ηλικία δεν πρέπει να αποθαρρύνει δυο συντρόφους να επιζητούν μια ώριμη, υγιή σχέση γεμάτη αλληλοσεβασμό και αγάπη.

Πηγή: https://www.relate.org.uk


Εκτύπωση   Email