Η πανσέληνος του Φεβρουαρίου - Τρίτη 19/2 στις 17.53

Η υπέρ-πανσέληνος του Φεβρουαρίου - Τρίτη 19/2 στις 17.53

Απόψε ετοιμαστείτε να δείτε την "χιονισμένη υπερ-πανσέληνο". Η μεγαλύτερη και φωτεινότερη πανσέληνος του έτους θα φωτίσει τον ουρανό μας, απόψε Τρίτη 19 Φεβρουαρίου στις 17.53

  • Είναι η δεύτερη υπερπανσέληνος για φέτος και θα είναι η πιο μεγάλη και πιο φωτεινή.
  • Η επόμενη υπερπανσέληνος θα είναι στις 21 Μαρτίου
  • Ονομάζεται "χιονισμένη¨γιατί συνήθως ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας με τις περισσότερες χιονοπτώσεις
  • Την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου, η σελήνη θα απέχει 356 846.282 χιλιόμετρα από την Γη.

Υπερπανσέληνος συμβαίνει, όταν υπάρχει πανσέληνος και ταυτόχρονα η τροχιά του φεγγαριού το φέρνει πιο κοντά στη Γη (περίγειο), με αποτέλεσμα ο δορυφόρος του πλανήτη μας να φαίνεται μεγαλύτερος και πιο φωτεινός από ό,τι συνήθως.

Σε πολλές ασιατικές χώρες γιορτάζουν την πανσέληνο του Φεβρουαρίου ανάβοντας παραδοσιακά φανάρια. Σύμφωνα με έναν παλαιό κινέζικο μύθο, λίγο μετά την καθιέρωση του Βουδισμού, κάποιοι είχαν δει 17 θεότητες να πετούν στον ουρανό, τις ημέρες της πανσελήνου του νέου σεληνιακού έτους. Συνεπαρμένοι από το θαύμα αυτό, άναψαν τα φαναράκια για να μπορούν να δουν καλύτερα τις θεότητες. Κι έτσι συνέχισαν να κάνουν για πολλά χρόνια μετά, αλλά καιι για πιο πρακτικούς λόγους, δηλαδή για να κάψουν τα παράσιτα και για να προσευχηθούν για μια καλή σοδειά την επερχόμενη άνοιξη.

Δυστυχώς, εμείς οι Ευρωπαίοι παρατηρητές της Σελήνης δεν είμαστε τόσο τυχεροί όσο αυτοί που βρίσκονται από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, αφού θα έχουμε λιγότερο χρόνο στην διάθεσή  μας να θαυμάσουμε την υπέρ-πανσέληνο.

 


Εκτύπωση   Email