Δώρον άδωρον θα είναι για τους περίπου 880.000 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό η αύξηση του τελευταίου που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση

Η μείωση του αφορολόγητου εξανεμίζει την αύξηση του κατώτατου

Δώρον άδωρον θα είναι για τους περίπου 880.000 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό η αύξηση του τελευταίου που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση.

Ο λόγος; Η θεσπισμένη μείωση του αφορολόγητου ορίου. Στην πράξη αυτό που θα γίνει με την μείωση του αφορολόγητου ορίου θα είναι η επιστροφή στο δημόσιο ταμείο σημαντικού μέρους της αύξησης που θα λάβουν οι χαμηλόμισθοι.

Και μπορεί δημοσιονομικά να μην υπάρξει κάποια διαφορά, όμως η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας θα πληγεί αφού επί της ουσίας οι επιχειρήσεις θα επιβαρυνθούν κανονικά την αύξηση της μισθολογικής τους δαπάνης και τελικά οι χαμηλόμισθοι δεν θα έχουν κάποια ουσιαστική αύξηση των αποδοχών τους.

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια. Σήμερα ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό έχει μεικτές αποδοχές 586 ευρώ. Οι καθαρές αποδοχές, αφού αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, διαμορφώνονται σε 492 ευρώ που είναι και οι αποδοχές που φορολογούνται. Το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά του ανέρχεται σε 6.888 ευρώ.  Από την κλίμακα φορολόγησης εισοδήματος προκύπτει ετήσιος φόρος 1.515,36 ευρώ (22%). Ωστόσο, επειδή χορηγείται έκπτωση φόρου στους μισθωτούς 1.900 ευρώ  ο φόρος μηδενίζεται και έτσι ο μισθωτός του παραδείγματος είναι αφορολόγητος.

Ωστόσο, ο μισθωτός θα λάβει αύξηση στον κατώτατο μισθό, από 586 μεικτά, οι αποδοχές του θα διαμορφωθούν στα 650 ευρώ. Οι καθαρές φορολογητέες αποδοχές ανέρχονται σε 546 ευρώ. Το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα ανέρχεται σε 7.644 ευρώ. Με βάση τη σημερινή κλίμακα φορολογίας εισοδήματος προκύπτει ετήσιος φόρος (22%) ύψους 1681,68 ευρώ. Επειδή  σήμερα χορηγείται έκπτωση φόρου στους μισθωτούς 1.900 ευρώ (έμμεσο αφορολόγητο όριο)  ο φόρος μηδενίζεται και έτσι ο μισθωτός του παραδείγματος είναι αφορολόγητος.


Η εικόνα, όμως, θα αλλάξει άρδην από τον Ιανουάριο του 2020 όταν και θα εφαρμοστεί η ψηφισμένη από το 2017 μείωση της έκπτωσης φόρου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους που οδηγεί σε μείωση του αφορολόγητου ορίου. Η έκπτωση φόρου για τους άγαμους μειώνεται από το 2020 στα 1.250 ευρώ από 1.950 ευρώ που είναι σήμερα.

Στο παραπάνω παράδειγμα, προκύπτει, όπως αναφέρθηκε,  ετήσιος φόρος 1.681,68 ευρώ. Από το ποσό αυτό αφαιρείται η έκπτωση φόρου 1.250 ευρώ και έτσι προκύπτει ετήσιος φόρος 431,68 ευρώ. Η καθαρή αύξηση των αποδοχών του μισθωτού που λαμβάνει τον κατώτατοι μισθό λόγω της αύξησης που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση ανέρχεται σε 756 ευρώ. Από αυτήν την αύξηση θα πρέπει να αφαιρεθεί η επιβάρυνση 431,68 ευρώ που οφείλεται στην μείωση του αφορολόγητου ορίου. Έτσι το καθαρό όφελος για τον χαμηλόμισθο από το συνδυασμό αύξησης κατώτατου μισθού και της μείωσης του αφορολόγητου ορίου είναι 324,32 ευρώ ευρώ, δηλαδή μόλις 23,15 ευρώ το μήνα. Στην ουσία παραπάνω από τη μισή αύξηση του κατώτατου μισθού θα επιστρέψει στο δημόσιο ταμείο.

Πηγή: http://www.capital.gr/
Κείμενο: Σπύρος Δημητρέλης

 


Εκτύπωση   Email