Σε ανώνυμη εταιρεία όλα μας τα δεδομένα: Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελλος Υγείας

Σε ανώνυμη εταιρεία όλα μας τα δεδομένα: Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελλος Υγείας

Ο φάκελος αυτός θα ενεργοποιείται από τον οικογενειακό γιατρό για κάθε πολίτη και θα έχει μέσα του όλες τις ιατρικές πληροφορίες. Από διαγνωστικές εξετάσεις και επεμβάσεις μέχρι τυχόν αμβλώσεις ή συνταγές φαρμάκων.

Το σχόλιό μας :

Σε λίγο θα ζητήσουν από τους πολίτες να συνταξουν έγγραφο που να περιέχει ιατρικό ιστορικό, την περιγραφή της κατοικίας τους με όλα τα υπάρχοντα νέα και παλιά, περιουσιακά στοιχεία ο, τιδηποτε μπορεί να περιλαμβάνει αυτό, σχέσεις οικογενειακές, φιλικές, αισθηματικές και με λίγα λόγια θα βάλουμε το Δημόσιο στο σπίτι μας και στην ζωή μας... Το ιδιωτικό απόρρητο πάει περίπατο.... Με το νέο σύστημα πάνε να καταργήσουν εξετάσεις και φάρμακα για....μείωση του πληθυσμού κατ επέκταση...

 

Η Είδηση :

Ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας αντικαθιστά το βιβλιάριο υγείας και αφορά 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Την οικογενειακή μας κατάσταση, από τί πάσχουμε, ποιά φάρμακα παίρνουμε, ποιές χειρουργικές επεμβάσεις έχουμε κάνει. 

Τα κενά και ο τρόπος με τον οποίο θα είναι συγκεντρωμένα τα στοιχεία μας εντείνει τους φόβους για μαύρη αγορά δεδομένων. Μια εταιρεία, η ΗΔΙΚΑ, στην οποία θα έχουν πρόσβαση ιδιώτες θα περιέχει όλα μας τα προσωπικά δεδομένα.
Ένα άρθρο, το 84 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, δημιουργεί πολλά ερωτήματα αφού πολύ ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών της χώρας περνούν στηνΗΔΙΚΑ. Δηλαδή μεταφέρονται από τον ΕΟΠΥΥ που είναι Οργανισμός, σε μια ανώνυμη εταιρεία. Η ΗΔΙΚΑ είναι η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης και ελέγχεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Η συγκεκριμένη εταιρεία μπορεί να έχει δημόσιο χαρακτήρα, όπως σημειώνουν ΤΑ ΝΕΑ, αλλά συνεργάζεται με ιδιωτικές εταιρείες πληροφορικής.

Σημειώνεται επίσης ότι το άρθρο 84 αναφέρει ότι η επεξεργασία των δεδομένων δεν επιτρέπεται για άλλους σκοπούς πλην των οριζομένων όπως για παράδειγμα στατιστικές ή επιδημιολογικές αναλύσεις από τρίτους «όπως, εργοδότες ή ασφαλιστικές εταιρείες και τράπεζες». Πως όμως ακόμα και έτσι διασφαλίζεται ο τρόπος που θα διατίθενται από την ΗΔΙΚΑ;

Σε άλλες χώρες συμβαίνει το εξής: «σπάνε» την τράπεζα δεδομένων σε κομμάτια. Φορείς του δημοσίου αναλαμβάνουν την ένταξη των δεδομένων των πολιτών σε χώρους φύλαξης. Άλλος φορέας φυλάσσει τα δεδομένα της φαρμακευτικής συνταγογράφησης, άλλος των νοσηλειών, άλλος των διαγνωστικών εξετάσεων έτσι ώστε αν επιχειρηθεί επίθεση από χάκερ να μην μπορέσουν να τα υποκλέψουν όλα.

Αυτοί που ξέρουν λένε ότι το αποκαλούμενο «δικαίωμα στη λήθη» θα έπρεπε να καλύπτει τους Έλληνες πολίτες. Και τι είναι αυτό; Είναι το νομικό δικαίωμα να έχει ο πολίτης την δυνατότητα να ζητήσει από τον υπεύθυνο επεξεργασίας την διαγραφή των προσωπικών δεδομένων του.

Αυτό, δεν υπάρχει στο άρθρο 84 του πολυνομοσχεδίου. Αντίθετα δίνουν την δυνατότητα σε όποιον θέλει με ένα παράβολο ή συνδρομής να παίρνει τα στοιχεία μας για στατιστικούς λόγους και επιστημονική ή ιστορική έρευνα.

Εδώ, υπάρχει άλλη μια σημαντική λεπτομέρεια. Ναι, μεν ζητείται η έγκριση του πολίτη αλλά αυτή δίνεται εφάπαξ και όχι κατά περίπτωση!

Τι είναι ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας που καταργεί το βιβλιάριο υγείας
Ο φάκελος αυτός θα ενεργοποιείται από τον οικογενειακό γιατρό για κάθε πολίτη και θα έχει μέσα του όλες τις ιατρικές πληροφορίες. Από διαγνωστικές εξετάσεις και επεμβάσεις μέχρι τυχόν αμβλώσεις ή συνταγές φαρμάκων.

Επί της ουσίας παίρνει την θέση του βιβλιαρίου υγείας και θα τον έχουν 10 εκατομμύρια ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Όλοι οι γιατροί της χώρας θα είναι υποχρεωµένοι να τον δηµιουργούν και να τον συµπληρώνουν µετά τις επισκέψεις των ασθενών. Ο νέος ηλεκτρονικός φάκελος θα περιέχει όλες τις συνταγές φαρµάκων που έχουν εκδοθεί αλλά και την εκτέλεσή τους, ώστε όλα τα στοιχεία να είναι συγκεντρωµένα στο σύστηµα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της Η∆ΙΚΑ.

Πηγή: https://www.newsit.gr

Σχόλιο: Βριχόδης Αναστάσιος


Εκτύπωση   Email