Ψήφο στους αλλοδαπούς ζητά το Τμήμα Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

Ψήφο στους αλλοδαπούς ζητά το Τμήμα Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

Το σχόλιό μας: Εκλογικό δικαίωμα σε αλλοδαπούς ζητά η Κοινοβουλευτική Ομάδα ΣΥΡΙΖΑ... Καμμία συζήτηση για τους Έλληνες του εξωτερικού όμως,

όπως συμβαίνει στα άλλα πολιτισμένα κράτη. Εδώ η κυβέρνηση φοβάται μεν την ψήφο τους και τους αναζητά μόνον όταν θέλει οικονομική βοήθεια ή δωρεές. Οι μετανάστες όμως θα τυγχάνουν και αυτού του δικαιώματος, διότι με τόσες επιδοτήσεις που έχουν πάρει από την σημερινή κυβέρνηση θα αυξηθεί το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές.

Η Είδηση:

Ενώ δεν έδειξε καμμία ευαισθησία για να προταθεί νόμος που να επιτρέπει την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ο ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ζητά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος να προτείνει ρητή αναφορά για εκλογικό δικαίωμα σε αλλοδαπούς στο άρθρο 102 παρ. 2 του Συντάγματος.

Όπως αναλυτικά αναφέρει το Τμήμα Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ:

«Πώς μπορούμε να μιλάμε για ένταξη, όταν μετανάστες και πρόσφυγες που κατοικούν χρόνια στη χώρα μας, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα κοινά;

Συνάνθρωποί μας, που μένουν στις γειτονιές μας, έχουν φτιάξει εδώ τις οικογένειές τους, σπουδάζουν, εργάζονται και συμμετέχουν στις διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες, δεν μπορούν όμως να συναποφασίζουν για το μέλλον της πόλης που ζουν. Δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις αυτοδιοικητικές εκλογές. 

Κι όμως η πολιτικοποίηση, μέσα από τη δυνατότητα εκλογικού δικαιώματος των αλλοδαπών στην τοπική αυτοδιοίκηση, είναι ένα από τα πιο δυναμικά και ουσιαστικά μέσα ένταξης. Η ενεργή συμμετοχή στα κοινά μπορεί να συμβάλει δραστικά, ώστε να εξαλειφθούν και φανόμενα όπως η απομόνωση και η γκετοποίηση.  

Ας μην ξεχνάμε ότι αποτελεί βασικό αίτημα των μεταναστευτικών κοινοτήτων. Εφαρμόζεται, ήδη, εδώ και πολλά χρόνια στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι, επίσης, ένας από τους βασικούς άξονες στη νέα Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη.     

Γι’ αυτό, ενόψει της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στην Ολομέλεια της Βουλής, είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει ρητή αναφορά για εκλογικό δικαίωμα σε αλλοδαπούς στο άρθρο 102 παρ. 2 του Συντάγματος.

Χαιρετίζουμε την πρόταση αυτή και καλούμε κάθε προοδευτική, δημοκρατική κοινοβουλευτική δύναμη καθώς και ανεξάρτητους βουλευτές να τη στηρίξουν.

Γιατί η συμμετοχή των μεταναστών στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι προϋπόθεση ένταξης! Γιατί πάνω απ´ όλα είναι ζήτημα ισότητας και δημοκρατίας!»

Αυτή είναι η "πρωτοβουλία" της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ...

Πηγή: https://omadaalithias.gr

Σχόλιο: Μόνικα Μπελογιάννη


Εκτύπωση   Email