Ευρωεκλογές: Θα ανατραπεί η κυριαρχία της Γερμανίας στην Ε.Ε. ;

Ευρωεκλογές: Θα ανατραπεί η κυριαρχία της Γερμανίας στην Ε.Ε. ;

Οι επερχόμενες ευρωεκλογές απειλούν να ανατρέψουν την κυριαρχία της Γερμανίας στην ΕΕ.

Η αλματώδης ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων με εμπροσθοφυλακή την Ιταλία και με τις “πλάτες” του Ντόναλντ Τράμπ, αποτελεί μια ισχυρή προοπτική που επιβαρύνεται από την κατιούσα οικονομική πορεία της Ευρωπαϊκής οικονομίας.
Η ύφεση επιστρέφει σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες και μαζί της, ο φόβος για επερχόμενη νέα κρίση. Σήμερα, το συνολικό ΑΕΠ της ευρωζώνης σε δολάρια είναι χαμηλότερο από ότι το 2008 και η μέση ετήσια ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία ήταν λιγότερο από 1%. Το ευρώ αντί για παράγοντας ευημερίας, έχει μετατραπεί σε εφαλτήριο οικονομικής αποτυχίας. Την ίδια ώρα, ο μέσος όρος ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας τρέχει με ρυθμούς άνω του 3,5%.
Ανερχόμενος ευρωσκεπτικισμός
Στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι κυβερνήσεις της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και άλλων πρώην ανατολικο-ευρωπαϊκών χωρών θα διορίσουν τους δικούς τους Επιτρόπους. Ως αποτέλεσμα, για πρώτη φορά, από τους 27 Επιτρόπους υπάρχει το ενδεχόμενο 7-8 από αυτούς, σχεδόν το ένα τρίτο, να διάκεινται εχθρικά προς τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι δυο κυρίαρχες ομάδες, των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλιστών, θα συρρικνωθούν και θα χάσουν την πλειοψηφία που είχαν η οποία τους επέτρεπε να αποφασίζουν από κοινού για όλα τα μεγάλα θέματα. Οι Χριστιανοδημοκράτες θα διατηρήσουν μια ισχνή πρωτοκαθεδρία αλλά η δύναμή τους θα μειωθεί κάτω από 180 περίπου έδρες. Οι Σοσιαλιστές με λιγότερες από 120 έδρες, θα υποσκελιστούν στη δεύτερη θέση από τις διάφορες ομάδες των ευρωσκεπτικιστών με δεξιά και αριστερή προέλευση που συνολικά μπορεί να ξεπεράσουν τις 200 έδρες.
Η μεγάλη πτώση των Γερμανών Σοσιαλοδημοκρατών μπορεί να οδηγήσει στο τέλος του υπάρχοντος κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία και στην πρόωρη έξοδο της Άγκελα Μέρκελ από την Καγκελαρία. Η ονείρωξη του Εμμανουέλ Μακρόν για ένα πανευρωπαϊκό φιλο-ευρωπαϊκό μέτωπο ανήκει πλέον στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Τα «κίτρινα γιλέκα» τραυμάτισαν ανεπανόρθωτα την ακτινοβολία του στο εξωτερικό.Η δημοτικότητά του πρώην τραπεζίτη και σήμερα Γάλλου Προέδρου, έχει πέσει στα Τάρταρα και το Βερολίνο δεν μπορεί να ελπίζει πλέον στην υποστήριξή του.
Αναμφίβολα, η επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη για την Ευρώπη της Γερμανίας.Για άλλη μια φορά οι Γερμανοί, ύστερα από τις πρώτες τους νίκες, στο τέλος θα χάσουν και αυτόν τον πόλεμο, που τον σχεδίασαν και τον υλοποίησαν πολύ ποιο έξυπνα και ποιο πονηρά από τους προηγούμενους. Για αυτό και κράτησε περισσότερο. Αλλά το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον...

Πηγή: https://odosdrachmis.gr


Εκτύπωση   Email