Αύξηση στις τιμές χιλιάδων φαρμάκων με τροπολογία της κυβέρνησης

Αύξηση στις τιμές χιλιάδων φαρμάκων με τροπολογία της κυβέρνησης

Έως και 10% αυξήσεις στα φάρμακα θα επιφέρει η αλλαγή στο σύστημα τιμολόγησης που προβλέπει η τροπολογία που έφερε στην Βουλή η κυβέρνηση

Το σχόλιό μας:

Ήδη έχει αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών στα φάρμακα. Όσον αφορα την δήλωση του υπουργού ότι δεν θα παρατηρηθεί διαφορά μεταξύ αύξησης και μείωσης των φαρμάκων δεν εξυπηρετεί αυτό σε κάτι τον ασθενή και σε τελευταία ανάλυση δεν τον αφορά. Στο τέλος θα καταργήσουν την συμμετοχή και θα επιβαρύνεται ο πολίτης όλο το κόστος.

Η Είδηση:

Αλλαγές στο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων, που θα οδηγήσει σε ανατίμηση χιλιάδων σκευασμάτων, προωθεί η κυβέρνηση.

Η σχετική τροπολογία, που κατατέθηκε στην Βουλή, προβλέπει πως οι τιμές των μη γενόσημων θα υπολογίζονται με βάση τις δύο φθηνότερες χώρες της ευρωζώνης, αντί για τις τρεις φθηνότερες χώρες της ευρύτερης Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρησιμοποιούνται σήμερα ως σημείο αναφοράς.

Η τροπολογία προβλέπει πως η τιμή ενός φαρμάκου θα αυξάνεται έως 10% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο Δελτίο Τιμών, εφόσον είναι χαμηλότερη από την κατώτατη τιμή στην ευρωζώνη και έως αυτό το πλαφόν.

Στον αντίποδα, εάν η τιμή ενός φαρμάκου στην Ελλάδα είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο των δύο φθηνότερων χωρών στην ευρωζώνη θα δρομολογείται μείωση του κόστους του έως 10%.

Στην πράξη ωστόσο αυτό σημαίνει πως αναμένονται περισσότερες αυξήσεις παρά μειώσεις, καθώς στα περισσότερα μέλη του ευρώ το αγοραίο κόστος των σκευασμάτων είναι υψηλότερο.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ακόμα πως το νέο σύστημα θα δημιουργήσει πιο σταθερό πλαίσιο, καθώς οι τιμολογήσεις δεν θα επηρεάζονται από τις ευμετάβλητες συναλλαγματικές διαφορές, και συνάμα θα αποτραπεί η απόσυρση εταιρειών φαρμάκου που θεωρούν ασύμφορη την ελληνική αγορά.

Έως τώρα δεν είναι σαφές ποια φάρμακα θα ανατιμηθούν και σε ποια θα υπάρξουν μειώσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά φάρμακα ευρείας κατανάλωσης ή για την αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός εκτίμησε πως το μέτρο θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο και θα επηρεάσει περίπου ισάριθμα φάρμακα προς τα πάνω και προς τα κάτω.

Η κίνηση της Ελλάδας πάντως αναμένεται να οδηγήσει σε αυξήσεις των τιμών σε άλλες χώρες, στο εξωτερικό, όπου η Ελλάδα λειτουργεί σήμερα ως σημείο αναφοράς.

Βολές της αντιπολίτευσης

Για μεγάλο δώρο στις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες κάνει λόγο η ΝΔ επισημαίνοντας πως το μόνο που βρήκε να πει ο υπουργός Υγείας είναι ότι κάποιες από τις πολυεθνικές απείλησαν ότι θα αποσύρουν τα φάρμακά τους από την Ελλάδα λόγω των χαμηλών τιμών.

«Με απλά λόγια ο κ. Ξανθός παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί αυτό το δώρο εκβιαζόμενη», καταλήγει η ΝΔ.

«Το να υπάρχουν πολιτικές επιλογές που διασφαλίζουν την πρόσβαση των ασθενών στα ακριβά φάρμακα, όπως οι καρκινοπαθείς είναι δωράκι στην φαρμακοβιομηχανίες;» διερωτήθηκε ειρωνικά ο κ. Ξανθός, υποστηρίζοντας πως το πλαίσιο θα καταστήσει πιο αποτελεσματική την τιμολόγηση.

Ο βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι επί υπουργίας του, όταν θεσμοθέτησαν τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών, τους ζήτησε η Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών αυτό ακριβώς που κάνει σήμερα η κυβέρνηση.

Οι εταιρείες, δήλωσε ο κ. Λοβέρδος, υποστήριζαν τότε πως τα χρήματα θα επέστρεφαν μέσω των μηχανισμών ανάκτησης χρημάτων. Ωστόσο ο ίδιος δεν το δέχθηκε γιατί του φάνηκε ύποπτο.

Σχόλιο: Βριχόδης Αναστάσιος


Πηγή: http://www.skai.gr


Εκτύπωση   Email