13η σύνταξη- Εντός Μαΐου η καταβολή- Πώς θα υπολογιστεί

13η σύνταξη- Εντός Μαΐου η καταβολή- Πώς θα υπολογιστεί

Η 13η σύνταξη, από φέτος και κάθε χρονιά θα χορηγείται στους συνταξιούχους, αυτή περίπου την εποχή.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της κας Αχτσιόγλου το εν λόγω μέτρο θα νομοθετηθεί με τρόπο ώστε κάθε επόμενη χρονιά να υπάρχει η δυνατότητα, εφόσον θα υπάρχει ακόμη περισσότερη δημοσιονομική ευχέρεια, αυτό να βελτιώνεται και να αυξάνεται.
«Αλλάζει ο χάρτης για την οικονομική πολιτική και τα εισοδήματα των πολλών»

Το σχόλιό μας:

Κατ' αρχάς κάθε μέτρο προς ενίσχυση των εισοδημάτων των συνταξιούχων είναι καλό. Παρ' όλα αυτά, θα δίδεται το Πάσχα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι μειωμένο, σύμφωνα με τα ποσά που εδιδοντο με τα παλαιά κριτήρια, που ήταν μισός μισθός ή σύνταξη και δεύτερον δεν θα δίδεται τα Χριστούγεννα και στην καλοκαιρινή άδεια. Επίσης τα ποσά δεν έχουν καμμία σχέση με τα παλαιά. Εν κατακλείδι δε, είναι μέρος επιστροφής των όσων αδίκως διεκόπη η καταβολή τους.. Επίσης δεν έχει διευκρινιστει εάν θα καταβληθεί αυτοτελως και όχι με την σύνταξη του Ιουνίου. Διότι εάν καταβληθεί μαζί με την σύνταξη του Ιουνίου ως άθροισμα, τότε οι κρατήσεις και οι φόροι θα υπολογιστουν επί αυτού του συνόλου. Για να μην αναφέρουμε ότι έχουν τα μέτρα αυτά προεκλογικό χαρακτήρα... Ο νοών νοείτω...


«Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πακέτο στοχευμένων και μόνιμων μέτρων μεγάλης ελάφρυνσης για τη συντριπτική κοινωνική πλειοψηφία», τόνισε η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του ALPHA.

«Ουσιαστικά μιλάμε για μία αλλαγή οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Είχαμε ξεκινήσει ήδη από τη ΔΕΘ να αλλάζουμε το μείγμα, με την προσθήκη και αυτών των μέτρων αλλάζει πλέον ο χάρτης για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και τα εισοδήματα των πολιτών», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «παρουσιάσαμε μία στρατηγική με την οποία μειώνουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα, μία στρατηγική η οποία περιλαμβάνει μόνιμα μέτρα που είναι παρακαταθήκη για τη χώρα και την ελληνική κοινωνία».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «το μέτρο της νέας 13ης σύνταξης είναι ένα οριζόντιο μέτρο που αφορά όλους τους συνταξιούχους, δηλαδή 2,5 εκατ. ανθρώπους. Είναι ένα μόνιμο μέτρο, δηλαδή από φέτος και κάθε χρονιά θα χορηγείται στους συνταξιούχους, αυτή περίπου την εποχή, η 13η σύνταξη. Αφορά την κύρια σύνταξη, έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα, για τους συνταξιούχους με τα χαμηλότερα εισοδήματα είναι ίση με μία σύνταξη και για τους επόμενους με την κλιμάκωση που ανακοινώθηκε. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούμε ένα σημαντικό μέρος του δημοσιονομικού χώρου που έχουμε, περίπου 800 εκατ. ευρώ για να ενισχύσουμε τους συνταξιούχους».

Επισημαίνοντας ότι το μέτρο θα νομοθετηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και εντός του Μαΐου θα γίνει η καταβολή, σημείωσε ότι «θα το νομοθετήσουμε με τρόπο ώστε κάθε επόμενη χρονιά να υπάρχει η δυνατότητα, εφόσον έχουμε ακόμη περισσότερη δημοσιονομική ευχέρεια, αυτό να βελτιώνεται και να αυξάνεται».

Η 13η σύνταξη θα κλιμακώνεται από 30% έως και το 100% των μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών και θα υπολογίζεται ως εξής: 

-Στους  συνταξιούχους με μικτή κύρια σύνταξη έως 500 ευρώ θα καταβληθεί το 100% της σύνταξής τους, δηλαδή θα λάβουν μια πλήρη κύρια σύνταξη. Το μέτρο αυτό αφορά 800.000 συνταξιούχους, το μεγαλύτερο ποσοστό εκ των οποίων είναι αγρότες.


-Στους συνταξιούχους με μικτή κύρια σύνταξη από 501 – 600 ευρώ θα καταβληθεί το 70% της σύνταξής, δηλαδή ποσά από 350 έως 420 ευρώ δηλαδή κατά μέσο όρο θα λάβουν 370 ευρώ. Το μέτρο αυτό αφορά 350.000 συνταξιούχους.


-Στους συνταξιούχους με μικτή κύρια σύνταξη από 601 – 1.000 ευρώ θα καταβληθεί το 50% της σύνταξής τους, θα λάβουν από 300 έως 500 ευρώ ή κατά μέσο όρο 400 ευρώ. Το μέτρο αυτό αφορά 600.000 συνταξιούχους.


-Στους συνταξιούχους με μικτή κύρια σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ θα καταβληθεί το 30% της σύνταξής τους. Οι συνταξιούχοι αυτοί θα λάβουν από τουλάχιστον 300 ευρώ, ποσό που θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ποσό της σύνταξης. Στην συγκεκριμένη κατηγορία ανήκουν περίπου 770.000 συνταξιούχοι.

Να σημειωθεί ότι όσοι λαμβάνουν διπλές συντάξεις, θα πάρουν το ποσό που αντιστοιχεί για το άθροισμα των συντάξεών τους.

Επίσης:

  • Αναφερόμενη στην επιδότηση από το 2020 των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, τόνισε ότι «το μέτρο είναι πολύ σημαντικό γιατί για τους εργοδότες μειώνει το λεγόμενο εργατικό κόστος και για τους εργαζόμενους σημαίνει αύξηση του καθαρού μισθού, πραγματική αύξηση αμέσως. Είναι, επίσης, κίνητρο για νέες προσλήψεις, αλλά αφορά και τους υφιστάμενους νέους εργαζόμενους που δουλεύουν με σύμβαση πλήρους εργασίας».
  • Για τη ρύθμιση των οφειλών σε έως 120 δόσεις δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «πρόκειται για ένα σχήμα τεράστιας ανακούφισης που για τα ασφαλιστικά ταμεία αφορά 1,3 εκατ. οφειλέτες. Το πολύ σημαντικό καινοτόμο στοιχείο της είναι ότι για πρώτη φορά κουρεύουμε τη βασική οφειλή, κουρεύουμε το κεφάλαιο. Επίσης, κουρεύουμε και τις προσαυξήσεις κατά 85%. Συνολικά, η όλη οφειλή του ασφαλισμένου θα μειώνεται μεσοσταθμικά περίπου κατά 65% και θα μπορεί να αποπληρώνει αυτή τη μειωμένη οφειλή του σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 €».
    Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ακόμα ότι «δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και λόγω των χρεών τους έχουν εγκλωβιστεί και δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, τώρα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν σύνταξη και με μία μικρή παρακράτηση να εξοφλήσουν την οφειλή τους».
  • Τέλος, σημείωσε ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων για τους αγρότες έχει ελάχιστη δόση 30 €, ενώ στη ρύθμιση μπαίνουν και οι επιχειρήσεις για τις εργοδοτικές οφειλές με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 €.

Σχόλιο: Βριχόδης Αναστάσιος


Εκτύπωση   Email