Σε ένα βήμα πίσω εξαναγκάζεται η κυβέρνηση από τους θεσμούς

Σε ένα βήμα πίσω εξαναγκάζεται η κυβέρνηση από τους θεσμούς

Τροπολογία για τα επιχειρηματικά δάνεια –  Θα υπαχθούν στο νέο νόμο για την πρώτη κατοικία. Κάνει πίσω η κυβέρνηση

Το σχόλιό μας:

Για μια ακόμη φορά τιμωρείται η επιχειρηματικότητα. Αντί να δώσει η κυβέρνηση κίνητρα εξυγίανσης των επιχειρήσεων, καταδικάζει τους επιχειρηματίες να απωλέσουν και την α' κατοικία.
Εκτός δε των άλλων, η αξία της κατοικίας θα είναι η εμπορική που έχουν οι τράπεζες στα βιβλία τους. Αναγκάζει λοιπόν τον δανειολήπτη να στραφεί σε ένδικα μέσα για να αποδείξει ότι η σημερινή αξία του δεν συνάδει με την αξία της λήψης δανείου.

Η Είδηση:

Πριν ψηφίσει η Βουλή το νέο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση εξαναγκάστηκε ήδη σε ένα βήμα πίσω από τους Θεσμούς. Με νομοτεχνική βελτίωση που ανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και κατέθεσε ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, μειώνεται ο «πήχυς» από τις 130.000 ευρώ στις 100.000 ευρώ αλλά μόνο για τα επιχειρηματικά δάνεια προκειμένου να υπαχθούν στο νέο νόμο για την πρώτη κατοικία.

 
Η τροπολογία προβλέπει ότι το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών την ρύθμιση των οποίων αιτείται ο οφειλέτης, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 130.000 ευρώ ανά πιστωτή, ωστόσο αυτό δεν θα ισχύει για επιχειρηματικά δάνεια καθώς το ύψος της υπολειπόμενης ληξιπρόθεσμης οφειλής μειώνεται πλέον στις 100.000 ευρώ. Μάλιστα όπως παραδέχθηκε ο κ. Δραγασάκης η αλλαγή αυτή έγινε «όχι κατά επιθυμία αλλά από ανάγκη», ενώ ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η επίμαχη νομοτεχνική βελτίωση «περιορίζει λίγο την περίμετρο μόνο για τα επιχειρηματικά δάνεια». «Δεν επηρεάζει πολλούς αλλά μετά από αυτό θα έχουμε το πράσινο φως», υπονοώντας το ξεμπλοκάρισμα της δόσης από το Eurogroup. Επίσης, ο κ. Δραγασάκης ανακοίνωσε μια ακόμα αλλαγή σύμφωνα με την οποία ως εμπορική αξία του ακινήτου θα λογίζεται αυτή που αποτιμάται στα βιβλία των τραπεζών.

Πηγή: https://www.tovima.gr

Σχόλιο: Βριχόδης Αναστάσιος

 
 
 
 


Εκτύπωση   Email