Νόμος Κατσέλη: Νέο πλαίσιο έως τα τέλη Φεβρουαρίου

Νόμος Κατσέλη: Νέο πλαίσιο έως τα τέλη Φεβρουαρίου

Μικρότερη δόση και κάλυψη και της πρώτης κατοικίας μικροεπαγγελματιών στον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Στόχος να τεθεί σε λειτουργία το νέο πλαίσιο έως τα τέλη Φεβρουαρίου
Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου κύρωσης της ΠΝΠ για την παράταση στο Νόμο Κατσέλη, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Δραγασάκης τόνισε, μεταξύ άλλων:

«... Επομένως, συμφωνώ με την παρατήρηση –είχε γίνει και στην επιτροπή-, αλλά σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισής της, εμείς θα θέλαμε να μην υπάρξει παράταση του νόμου Κατσέλη, αλλά να υπάρξει το νέο σχέδιο. Εργαζόμαστε ούτως ώστε αυτό να έρθει σε συζήτηση στη Βουλή εντός του Φεβρουαρίου. Σχετικά με το αν θα υπάρξει προστασία ή αν θα είναι καλύτερη η προστασία, θα ήθελα σήμερα να σας πω -γιατί αν μπω σε λεπτομέρειες, θα ανοίξει μία άναρχη συζήτηση και χωρίς την ευθύνη της τελικής θέσης- αυτό που ήθελα να πω είναι ότι:

Πρώτον, θα υπάρξει προστασία της πρώτης κατοικίας.

Δεύτερον, επιδιώκουμε η δόση που πληρώνουν οι δανειολήπτες να είναι δραστικά μικρότερη, κατά περίπτωση βεβαίως, ούτως ώστε να διευκολύνεται η εξυπηρέτηση των δανείων.

Τρίτον, επιδιώκουμε να επεκταθεί η προστασία και σε κατηγορίες δανειοληπτών που σήμερα δεν περιλαμβάνονται και αυτό είναι ένα θέμα. Δεν το κρύβουμε ότι συζητείται το εύρος και τα λοιπά, αλλά σίγουρα κάποιες κατηγορίες, όπως είναι μικρέμποροι και άλλοι, πιστεύω ότι θα συμπεριληφθούν.

Επομένως, θα έχουμε ένα σύστημα με αρκετά θετικά στοιχεία, θα οδηγήσει σε ουσιαστικές λύσεις και γρήγορα και για τους δανειολήπτες και όλους τους εμπλεκόμενους. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι θα έχουμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε αναλυτικά.»

Τα βασικά στοιχεία του νέου πλαισίου, λοιπόν, θα είναι η μικρότερη δόση και η επέκταση της προστασίας σε κατηγορίες που σήμερα δεν καλύπτονται (π.χ. μικρέμποροι).

Απαντώντας, δε στα σχόλια Βουλευτών επεσήμανε πως θα υπάρξει μέριμνα για τους δανειολήπτες που πήγαν στην τράπεζα με τα χαρτιά τους, αλλά δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, για να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στον Ν. Κατσέλη.

Να συμπληρώσουμε ότι αναφέρθηκε και στη μείωση των «κόκκινων δανείων», τονίζοντας πως «ό,τι έχει συμβεί στις τράπεζες τα τελευταία χρόνια και ιδίως τους τελευταίους μήνες είναι σε θετική κατεύθυνση».

Συνεχίζοντας, την ομιλία του αναφέρθηκε και στη δημιουργία σειράς Ταμείων, «που έρχονται να καλύψουν το εξής πρόβλημα των μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων. Οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να πάρουν λεφτά είτε από τις τράπεζες είτε από το χρηματιστήριο –εάν είναι εισηγμένες- είτε εκδίδοντας ομόλογα. Η μικρή και η μεσαία επιχείρηση δεν μπορεί να κάνει τουλάχιστον τα δύο απ’ αυτά. Δεν μπορεί από το χρηματιστήριο, δεν μπορεί να εκδώσει ομόλογα και με τις τράπεζες η κατάσταση παραμένει μερικές φορές δύσκολη.

Αυτό, λοιπόν, το οποίο θα κάνουν αυτά τα Ταμεία είναι ότι θα δώσουν τη δυνατότητα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να εκδώσουν ομόλογα, τα οποία θα αγοράσουν αυτά τα Ταμεία με κάποιους όρους και με κάποιο επιτόκιο, βεβαίως, το οποίο πρέπει να ελκυστικό. Το άλλο βασικό που κάνουμε με αυτόν τον τρόπο είναι ότι ενεργοποιούμε ιδιωτικούς πόρους. Διαθέτουμε, δηλαδή, κάποιους δημόσιους πόρους, αλλά τα Ταμεία θα δημιουργηθούν μόνο εάν υπάρξουν και αντίστοιχοι ιδιωτικοί πόροι.»

Τέλος, αναφέρθηκε και στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, δίδοντας έμφαση σε αυτό, που ενισχύει τις μικρές τουριστικές μονάδες, όπου υπήρξε μεγάλη προσφορά και αναμένεται να αυξηθεί ο προϋπολογισμός.

Πηγή: https://www.oenet.gr/

Πηγή φωτογραφίας : http://www.bankingnews.gr

 


Εκτύπωση   Email