Οριστική συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Οριστική συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Σε οριστική συμφωνία για το νέο νόμο που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη-Σταθάκη για την προστασία της α΄κατοικίας κατέληξαν κυβέρνηση και τράπεζες μετά την νέα πολύωρη συνάντησή τους και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την κατάθεση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως στη συνάντηση που διήρκεσε 8 ώρες συζητήθηκε εκτενώς όλο το πλαίσιο της συμφωνίας που θα ισχύσει από 1η Μαρτίου 2019.

Συζητήθηκαν ένα προς ένα τα άρθρα του σχεδίου νόμου, παρουσία δικηγόρων διευκρίνιζαν τραπεζικές πηγές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έμεινε το αρχικό όριο ως προς το υπόλοιπο δανείου για ένταξη στη ρύθμιση στα 130 χιλιάδες ευρώ. Επίσης αφορά σε σπίτια με αντικειμενική αξία έως 250 χιλιάδες ευρώ.

Αναφορικά με το εισόδημα που πρέπει να έχει κάποιος είναι τα 12.500 ευρώ για τον άγαμο και έως 21.000 ευρώ για έγγαμμους με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και έως 36.000 «ταβάνι».

Η ρύθμιση θα διαρκέσει ένα έτος και πιθανότατα πέντε για ανάπηρους ή άνεργους.

 
Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, μετά από πολύωρη σύσκεψη εργασίας, ολοκλήρωσαν ομόφωνα με επιτυχία το πλαίσιο της νέας ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αναφέρουν συνεργάτες του υπουργού Επικρατείας, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η συμφωνία θα αντικαταστήσει από την 01/03/2019 το άρθρο 9 του ν.3869/10» σημείωναν χαρακτηριστικά οι ίδιοι.

Οι συνεργάτες του κ. Φλαμπουράρη διευκρίνιζαν περαιτέρω πως «άμεσα θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να εισαχθεί προς ψήφιση το νέο πλαίσιο από το ελληνικό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η επεξεργασία για τη συνολική αναθεώρηση των πλαισίων ρύθμισης των ιδιωτικών χρεών».

Δηλαδή, μετά την ψήφιση του νέου πλαισίου θα γίνει η επεξεργασία για τη συνολική αναθεώρηση του πτωχευτικού δικαίου των ιδιωτών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από πλευράς κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υφυπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Λιάκος, στελέχη των νομικών υπηρεσιών των υπουργείων Οικονομίας & Ανάπτυξης, Οικονομικών και Δικαιοσύνης και οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Καλαντώνης και κα. Απαλαγάκη.

Πηγή: https://www.larissanet.gr


Εκτύπωση   Email