«Εισπρακτικές εταιρείες» μας ετοιμάζει η ΑΑΔΕ για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών

Τί μας ετοιμάζει η ΑΑΔΕ για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών

Το σχόλιό μας : Είχαμε τις εισπρακτικές εταιρείες και την απάνθρωπη συμπεριφορά τους από τις τράπεζες. Τώρα προστίθενται οι εισπρακτικές της ΑΑΔΕ.

Να διευκρινίσουμε ότι τα ανείσπρακτα του Δημοσίου κατά το μεγαλύτερο ποσοστό προέρχονται από εταιρείες οι οποίες σήμερα δεν υφίστανται ή οι ιδιοκτήτες τους δεν ευρίσκονται εν ζωή. Τα ποσά που οφείλουν είναι αν μη τι άλλο βέβαιο ότι δεν πρόκειται να εισπραχθουν. Με το πρόσχημα αυτό το κράτος επιτίθεται σε πολίτες οι οποίοι λόγω της κρίσης αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, διότι κατά κανόνα ο μέσος Έλληνας δεν είναι "μπαταξής". Μια σκέψη λοιπόν είναι να ανοίξουν οι πολίτες μια εισπρακτική εταιρεία για τις οφειλές του Δημοσίου έναντι αυτών και εντόκως... Ειλικρινά, χρυσές δουλειές θα έκανε...

Η είδηση:

Η ΑΑΔΕ ετοιμάζει την ίδρυση εισπρακτικών εταιριών με σκοπό να επιταχυνθούν οι διαδικασίες είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο.

Οι υπάλληλοι των συγκεκριμένων Υπηρεσιών, θα αποκτούν «προσωπική» επαφή με τους οφειλέτες, μέσω συνεχών οχλήσεων, σε μια προσπάθεια να τους πείσουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Θα δημιουργηθεί ένα Κέντρο Εισπράξεων της ΑΑΔΕ αρχικά στην Αθήνα και κατόπιν στην Θεσσαλονίκη και τα οποία θα λειτουργούν, σχεδόν κατά το πρότυπο των εισπρακτικών εταιρειών που χρησιμοποιούν οι τράπεζες.

Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες θα ασχολούνται μόνο με την είσπραξη των βεβαιωμένων προς το Δημόσιο, εσόδων και δεν θα κάνουν καμία άλλη εργασία. Δηλαδή θα λειτουργούν όπως σήμερα τα «Δικαστικά Τμήματα» των ΔΟΥ, αλλά θα είναι ανεξάρτητες υπηρεσίες και θα αναφέρονται μόνο στην ηγεσία της ΑΑΔΕ.

Πώς θα λειτουργούν  


Οι υπάλληλοι θα επιλέγουν από τη λίστα των οφειλετών (φυσικών και νομικών προσώπων) τους οφειλέτες εκείνους με τα μεγαλύτερα χρέη και κατόπιν να προχωρούν στους μικρότερους οφειλέτες και μέχρι του ποσού των 500 ευρώ.

Το πρώτο βήμα θα είναι η ενημέρωση του οφειλέτη με e-mail για το ύψος της οφειλής και την προθεσμία τακτοποίησής της. Αν είναι ληξιπρόθεσμη θα ενημερώνεται ότι πρέπει άμεσα να σπεύσει να την εξοφλήσει ή να την εντάξει σε κάποια από τις ανοιχτές ρυθμίσεις 12μηνης ή 24μηνης καταβολής.

Η αποστολή e-mail για οφειλή που δεν έχει λήξει προβλέπεται ήδη για οφειλές από ΕΝΦΙΑ.
Αν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμος, θα ειδοποιείται αυτόματα μέσω του auto reminder system και θα λαμβάνει e-mail.

Αν δεν ανταποκριθεί στα e-mail και στις προθεσμίες τακτοποίησης της οφειλής, θα δέχεται τηλεφώνημα από υπάλληλο της Υπηρεσίας, με το οποίο θα ενημερώνεται για το ληξιπρόθεσμο της οφειλής και για τους κινδύνους που υπάρχουν σχετικά με τη λήψη μέτρων.

Ταυτόχρονα, θα αποστέλλεται και e-mail με το οποίο θα προειδοποιείται ότι αν δεν τακτοποιήσει την οφειλή του, θα ληφθούν σε βάρος του όλα τα προβλεπόμενα μέτρα όπως κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, κινητών ή και ακινήτων, αν η οφειλή είναι μεγάλη. Διευκρινίζεται, πως το μέτρο της κατάσχεσης των ακινήτων μπορεί, δυνητικά να ενεργοποιηθεί για χρέη άνω των 500 ευρώ, αλλά χρησιμοποιείται μόνο για μεγάλες οφειλές.

Στο πλαίσιο αυτό ο οφειλέτης λαμβάνει την ειδοποίηση προ λήψης μέτρων του άρθρου 7 Κ.Ε.Δ.Ε. ή 47 Κ.Φ.Δ., που αποτελεί προδικασία πριν από κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης εκτός από τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων.

Μπορούν όμως να γίνουν και απροειδοποίητα κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ή εις χείρας τρίτων. Σύμφωνα με τη νομολογία τόσο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ 2080/2014) όσο και η πρόσφατη του Αρείου Πάγου (432/2017) κρίθηκε ότι η μη προηγούμενη ειδοποίηση του οφειλέτη πριν από την επιβολή της κατάσχεσης, δεν αντίκειται σε υπέρτερης ισχύος κανόνες δικαίου, καθώς και το σκεπτικό των αποφάσεων αυτών.

Παρακολούθηση και καταγραφή περιουσίας


Παράλληλα, το Κέντρο Εισπράξεων της ΑΑΔΕ, θα θέσει υπό στενή παρακολούθηση τους οφειλέτες του Δημοσίου, σκανάροντας και καταγράφοντας την εξέλιξη της περιουσιακής τους κατάστασης, τις μεταβολές που θα γίνονται (αγορές, πωλήσεις κλπ), αλλά και την εξέλιξη των οφειλών τους.

Τα στοιχεία θα αντλούνται και θα συνδυάζουν πληροφορίες από ηλεκτρονικές εφαρμογές και υποσυστήματα της Α.Α.Δ.Ε., όπως εισόδημα, περιουσιολόγιο, καταστάσεις πελατών/προμηθευτών, Σύστημα Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών, Πληροφοριακό Σύστημα Αυτοματοποιημένης Επεξεργασίας, Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών με κράτη μέλη της Ε.Ε. πληροφορίες από τρίτους.
Σε ότι αφορά στις «πληροφορίες από τρίτους», αυτές θα προέρχονται από το Κτηματολόγιο, το ΓΕΜΗ και φυσικά τις τράπεζες.

Σχόλιο: Μόνικα Μπελογιάννη

Πηγή: http://www.eviatopblog.gr

 


Εκτύπωση   Email