Γενετικά τροποποιημένα μωρά στην Κίνα

Γενετικά τροποποιημένα μωρά στην Κίνα

Ο Κινέζος επιστήμονας Χε έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στη διεθνή επιστημονική κοινότητα με την επέμβασή του στο γονιδίωμα δυο εμβρύων.

Προέβη στην επέμβαση χωρίς να υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος.

Η γέννηση των δίδυμων αδελφών Λούλου και Νάνα θα μπορούσε να γραφτεί στα βιβλία ιστορίας. Σπάνια μια γέννηση προκαλεί τέτοιο ενδιαφέρον και μάλιστα επιστημονικό. «Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε» δηλώνει η Κριστιάνε Βόοπεν, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περί Ηθικής, και ζητά διεθνή παρέμβαση. Εκτός αυτού 120 Κινέζοι επιστήμονες προειδοποιούν για του κινδύνους που ελλοχεύουν σε τέτοιου είδους πρακτικές.

Τι ακριβώς συνέβη όμως; «Δυο πανέμορφες μικρές Κινεζούλες με τα ονόματα Λούλου και Νάνα ήρθαν πριν από μερικές εβδομάδες κλαίγοντας στον κόσμο. Ήταν υγιείς όπως κάθε άλλο μωρό» δήλωνε μέσω YouTube, o Κινέζος επιστήμονας Χε Τζιανκούι από το Νότιο Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας στη Σενζέν. Ο Κινέζος επιστήμονας παρενέβη στο γονιδίωμα των δυο εμβρύων. Δήλωσε πως χρησιμοποιώντας τη μέθοδο ακριβείας CRISPR-Cas9, τροποποίησε γενετικά τα έμβρυα επτά ζευγαριών που είχαν κάνει εξωσωματική σε κλινική γονιμότητας. Υποστηρίζει πως ο λόγος που το έκανε είναι για να αναπτύξουν τα παιδιά μεγαλύτερες αντιστάσεις στον ιό του Aids.

Ωστόσο πολλά φαντάζουν περίεργα, όπως για παράδειγμα γιατί επέλεξε να μιλήσει καταρχάς για αυτό το γεγονός σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα και όχι σε ένα επιστημονικό συνέδριο ή ακόμα γιατί δεν έγραψε πρώτα σε ένα ειδικό ιατρικό περιοδικό. Ακόμα γιατί δεν είχε ενημερώσει το πανεπιστήμιο στο οποίο εργάζεται, το οποίο εν τω μεταξύ παίρνει αποστάσεις από τον Κινέζο επιστήμονα.

Τόσο στην Κίνα όπως και σε πολλές άλλες χώρες απαγορεύεται η τροποποίηση των ανθρώπινων γονιδίων. Οι συνέπειες της μεθόδου CRISPR-Cas9 είναι άγνωστες και οι επιστήμονες δηλώνουν πως τα δυο κοριτσάκια ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία τους μεγαλώνοντας. Η μέθοδος εφαρμόζεται από το 2012 και αντιμετωπίζεται με μεγάλο ενδιαφέρον από τα ερευνητικά εργαστήρια. Με αυτό τον τρόπο οι επιστήμονες μπορούν με σχετική ακρίβεια να διαχωρίσουν και να απενεργοποιήσουν γονίδια. Έτσι τροποποιούν εν τω μεταξύ γονίδια από μικροοργανισμούς και φυτά για να θεραπεύσουν διάφορες ανθρώπινες ασθένειες. Η θεραπευτική χρήση όμως όσον αφορά το σπέρμα, τα ωάρια και τα έμβρυα δεν περιλαμβάνεται διότι είναι ακόμα ασαφές ποιες είναι οι επιπτώσεις στο γενετικό υλικό.

 

 

Επικριτικοί απέναντι στον Κινέζο επιστήμονα είναι ακόμα και οι δυο από τους τρεις εφευρέτες της μεθόδου CRISPR-Cas9. Η Τζένιφερ Ντούντνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ δηλώνει πως είναι άμεση ανάγκη να περιοριστεί η χρήση της μεθόδου στα έμβρυα και την ίδια άποψη έχει και ο συνάδελφός της Φενγκ Ζανγκ από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Μασαχουσέτη.

 

Πηγή: https://www.dw.com/en/top-stories/s-9097


Εκτύπωση   Email