Τον Απρίλιο προβλέπεται η ρύθμιση προς ασφαλιστικά ταμεία, τί κάνουν όσοι πρόκειται να βγουν σε σύνταξη

Τον Απρίλιο προβλέπεται η ρύθμιση προς ασφαλιστικά ταμεία, τί κάνουν όσοι πρόκειται να βγουν σε σύνταξη

Μετά το Eurogroup της 5ης Απριλίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική διάταξη για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Στη ρύθμιση θα ενταχθούν ελεύθεροι επαγγελματίες,  επιστήμονες και αγρότες. 

Για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών σε 120 δόσεις προς τα ταμεία ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, διευκρίνισε ότι δεν υφίσταται θέμα μονομερούς ενέργειας από την κυβέρνηση, ενώ τόνισε ότι το συνολικό ποσό των οφειλών είναι 16,2 δισ. και αφορά 900.000 ασφαλισμένους. Όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια θα μπορούν να ενταχθούν 350.000 αγρότες. Οι προσαυξήσεις διαγράφονται έως και 85%. Γίνεται προσπάθεια για τους αγρότες το ελάχιστο ποσό δόσης να είναι στα 30 ευρώ.

Όπως επισημαίνεται από κυβερνητικά στελέχη, οι αγρότες θα επωφελούνται από τις 120 δόσεις και το «κούρεµα» των προσαυξήσεων του χρέους κατά 85%, αλλά δεν θα εντάσσονται στον επανυπολογισµό, καθώς σε κάποιες ασφαλιστικές κλάσεις πριν από το 2007 είχαν µικρότερες εισφορές από την ελάχιστη του νόµου Κατρούγκαλου.

Επίσης η ρύθμιση των 120 δόσεων δεν αφορά τις εισφορές του 2019. Όποιος δεν τις καταβάλλει δεν θα μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση.

Όσον αφορά τους «εγκλωβισμένους ασφαλισμένους» δηλαδή τους αγρότες που στερούνται σύνταξης λόγω οφειλών, μέχρι την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης θα υπάγονται στη ρύθμιση και θα καταβάλουν τις αντίστοιχες δόσεις. Ωστόσο από την αίτηση συνταξιοδότησης και μετά η καταβολή δόσεων θα αποτελεί παρελθόν και αυτό γιατί θα υπάρχει συμψηφισμός με την παρεχόμενη σύνταξη. Στον πρώτο μήνα πληρωμής της σύνταξης οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα κληθούν να καταβάλουν αθροιστικά τις δόσεις από τα αναδρομικά των συντάξεων, ενώ από τον επόμενο μήνα θα εφαρμόζεται μηνιαίος συμψηφισμός.

Το κυβερνητικό σχέδιο της ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα προβλέπει:
- Οφειλές που εντάσσονται: Όλες οι οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2018. Βασική προϋπόθεση για να ενταχθούν στη ρύθμιση είναι οι ασφαλισμένοι να καταβάλουν τις εισφορές Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2019.
- Ποιοι υπάγονται: Χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια θα μπορούν να ενταχθούν 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, 22.000 επιστήμονες και 350.000 αγρότες. Η ρύθμιση θα δίνει την ευκαιρία να ρυθμίσουν με ευνοϊκό τρόπο τα χρέη τους και οι περίπου 80.000 ασφαλισμένοι οι οποίοι ενώ έχουν τις προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω οφειλών προς τα Ταμεία. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπαχθούν στην επικείμενη ρύθμιση και οφειλές εργοδοτών, οι οποίες αγγίζουν σωρευτικά τα 18 δισ. ευρώ.
- Διαγραφή προσαυξήσεων: Οι προσαυξήσεις διαγράφονται έως και 85% με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος των οφειλών που θα μπαίνει στη ρύθμιση να μειώνεται σημαντικά για τους οφειλέτες των Ταμείων.
- Δόσεις: Ο αριθμός των δόσεων θα διαμορφώνεται με βάση το ελάχιστο ποσό δόσης των 50 ευρώ. Επομένως για οφειλές από τις 6.000 ευρώ και πάνω, όλοι όσοι ενταχθούν θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 120 δόσεις. Για τους οφειλέτες του πρώην ΟΓΑ εξετάζεται μικρότερο ποσό δόσης, το οποίο ενδεχομένως θα διαμορφωθεί στα 30 ευρώ.
- Αίτηση: Οι αιτήσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά μέσα από την πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ η οποία θα παραμείνει ανοιχτή για ένα τρίμηνο.

Πηγή: http://www.agrotypos.gr


Εκτύπωση   Email