Εντονες οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ελληνική αγροτική παραγωγή κατά το 2018.
Την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας για την στήριξη του εισοδήματος των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, ώστε να έχουν πρόσβαση σε περισσότερα κονδύλια, εθνικά και κοινοτικά, αλλά και σε τεχνικές και πρακτικές που θα τους επιτρέπουν να περιορίζουν στο μέτρο του δυνατού τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, υπογράμμισε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ),γενικός διευθυντής ΣΕΚΕ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός.
Μιλώντας στο περιθώριο του 2ου συνεδρίου του ΣΑΣΟΕΕ στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Αγροτική Ανάπτυξη», ο κ. Κοντός, επισήμανε, ότι πλέον καταγράφονται έντονες οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα. «Αρκεί να σας πω ότι το 2018 είχαμε 42% μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα, πτώση 30-40% της παραγωγής στα ροδάκινα ανάλογα με την περιοχή, κάμψη 30% στα καπνά και υποχώρηση 40% στα ακτινίδια, ενώ δεν έλειψε και η υποβάθμιση της ποιότητας», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, τα χρονικά περιθώρια στένεψαν και πρέπει να δούμε πως θα την αντιμετωπίσουμε».
«Θέση του ΣΑΣΟΕΕ αποτελεί ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας στο εισόδημα των αγροτών που θα είναι και από τον ΕΛΓΑ που διαχειρίζεται χρήματα αγροτών, αλλά και από την ΚΑΠ την περίοδο 2021 και μετά. Θα πρέπει ένα μέρος κονδυλίων από τον δεύτερο πυλώνα της νέας ΚΑΠ να πάνε στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και στη στήριξη των παραγωγών», είπε ο κ. Κοντός και τόνισε: «στο σημείο αυτό θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και ένα σχήμα στο οποίο να συνυπάρχουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στο νέο ταμείο που μπορεί να δημιουργηθεί».
Κατά τον κ. Κοντό, «το δίχτυ ασφαλείας θα πρέπει να περιλαμβάνει και εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών, έτσι ώστε να προβλέπονται στο μέτρο του εφικτού οι καταστροφές και δυσμενείς επιπτώσεις από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την ευφυή γεωργία και ότι άλλο μπορεί να γίνει, προκειμένου να μπορούμε να προλαμβάνουμε και να προγραμματίζουμε την κάλυψη των αγροτών από την κλιματική αλλαγή».
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο κ. Κοντός, επισήμανε: «πλέον όλοι καταλαβαίνουν στη χώρα μας το μεγάλο ρόλο των συνεταιρισμών. Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι και ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξήγγειλαν από την ΔΕΘ επιπλέον μέτρα για τη στήριξη των αγροτών που παραδίδουν τα προϊόντα τους στους συνεταιρισμούς. Είναι πλέον σαφές ότι κάποιος μπορεί να πετύχει μείωση του κόστους παραγωγής, καλύτερες τιμές, τυποποίηση και μεταποίηση, ακόμη και περισσότερες εξαγωγές, μόνο με συλλογική διαπραγμάτευση», τόνισε.
Την ανάγκη «να μετράμε συστηματικά τους κινδύνους, με τους οποίους έρχεται αντιμέτωπος ο πρωτογενής τομέας και να επανεξετάσουμε τις μεθόδους και τα είδη καλλιεργειών που χρησιμοποιούμε, ώστε ο κλάδος να παραμείνει ανταγωνιστικός και μέσω της κλιματικής αλλαγής», υπογράμμισε ο σύμβουλος διοίκησης εμπορικής και αγροτικής τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, πρόεδρος της Gaia Eπιχειρείν ΑΕ, Χριστόδουλος Αντωνιάδης.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα είναι ήδη στον πυρήνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σαν επερχόμενη μεταβολή.
Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα κεφάλαια που απαιτούνται προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες υποδομές για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την κλιματική αλλαγή, ο κ. Αντωνιάδης, επισήμανε ότι «...Οι τράπεζες έχουν ήδη μετασχηματιστεί στον τομέα αυτό και είναι φιλικές σε κάθε μορφή τέτοιας μεταβολής. Εμείς έχουμε ήδη περιβαλλοντική διεύθυνση και τη διεύθυνση του greenbanking στο χρηματοπιστωτικό μας ίδρυμα» και σημείωσε: «μεμονωμένα κανείς δεν θα μπορέσει να πετύχει θετικά αποτελέσματα σε κανένα πεδίο. Είναι καλό να υπάρχουν παρέες, ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμοί έτσι ώστε να επιτευχθούν τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο. Νομίζω ότι αυτό έχει γίνει πλέον αντιληπτό».
Για «ολοσχερή απώλεια εισοδήματος λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν την Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια», μίλησε από το βήμα του συνεδρίου η βουλευτής Σερρών της ΝΔ, υπεύθυνη του τομέα αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή. Χαρακτήρισε «αναχρονιστικό και ξεπερασμένο τον ΕΛΓΑ», λέγοντας ότι «στερείται ρευστότητας» και τόνισε ότι τα deminimis που δίνει η κυβέρνηση στους αγρότες και κτηνοτρόφους είναι «ασπιρινούλες», αφού ουσιαστικά δεν λύνουν το πρόβλημα του χαμένου εισοδήματος.
«Όαση στη συνεταιριστική ερημοποίηση στη χώρα μας», χαρακτήρισε τον ΣΑΣΟΕΕ ο βουλευτής Σερρών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υπεύθυνος αγροτικής ανάπτυξης, Μιχάλης Τζελέπης, λέγοντας ότι ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει «ενδογενείς, εξωγενείς προκλήσεις, πέραν της κλιματικής αλλαγής». Τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα σύνθετο πρόβλημα που απασχολεί τη διεθνή κοινότητα τα τελευταία 25 χρόνια και τόνισε ότι θα πρέπει επιτέλους στην Ελλάδα να αντιμετωπιστεί ως «υψίστης σημασίας εθνικό ζήτημα, προκειμένου ο πρωτογενής τομέας να επιβιώσει και να μπορέσει να αναπτυχθεί».
Πηγή: https://www.newsbeast.g