Συμμορία τηλεφωνικής εξαπάτησης ηλικιωμένων

Τηλεφωνικές απάτες εις βάρος ηλικιωμένων: Επιδημία δίχως τέλος

Το κλασικό πλέον τηλεφώνημα-απάτη σε ηλικιωμένους για δήθεν εμπλοκή συγγενικών τους προσώπων σε τροχαία ατυχήματα, έχει πάρει διαστάσεις μάστιγας. Τρεις μόνον περιπτώσεις στην Θεσσαλονίκη τους απέφεραν λεία 36.000 ευρώ.

Πάμπολλα περιστατικά εξαπάτησης ηλικιωμένων από επιτήδειους, οι οποίοι χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την εμπλοκή συγγενικών τους προσώπων σε τροχαία ατυχήματα ή τη δήθεν νοσηλεία τους σε νοσηλευτικά ιδρύματα, καταφέρουν να αποσπάσουν από τα ανυποψίαστα θύματά τους μεγάλα χρηματικά ποσά.

Με τις τηλεφωνικές απάτες να εξελίσσονται σε «μάστιγα», η ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε την εκ νέου προβολή τηλεοπτικού σποτ με τίτλο «Κάποια τηλεφωνήματα κοστίζουν ακριβά», επιχειρώντας με την καμπάνια αυτή να ενημερώσει τους πολίτες για τη μεθοδολογία των δραστών, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο θυματοποίησής τους.

Την ίδια στιγμή, το τμήμα προστασίας περιουσιακών δικαιωμάτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την εξιχνίαση τριών περιπτώσεων απάτης (με την παραπάνω μεθοδολογία), που καταγγέλθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Ως δράστες ταυτοποιήθηκαν δύο Έλληνες, 46 και 70 ετών, και μία πενηνταεπτάχρονη, υπήκοος Βουλγαρίας, που κρατούνται ήδη σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Σύμφωνα με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, στην οποία περιλαμβάνονται τρεις άγνωστοι προς το παρόν συνεργοί τους, η «λεία» τους προσεγγίζει τις 36.000 ευρώ. Η ίδια δικογραφία κάνει λόγο για «συμμορία», που δρούσε επιλέγοντας ως θύματά της αποκλειστικά ηλικιωμένα άτομα, στα οποία τα μέλη της συστήνονταν τηλεφωνικά, ανάλογα με την περίπτωση, ως γιατροί, δικηγόροι και αστυνομικοί.

Με πρόσχημα την εμπλοκή συγγενικών προσώπων των ηλικιωμένων -συνήθως των παιδιών τους- σε τροχαία ατυχήματα, τα κατηγορούμενα ως μέλη της συμμορίας, προσποιούμενα τις παραπάνω ιδιότητες, αποσπούσαν χρήματα, προκειμένου είτε να αποφευχθούν νομικές κυρώσεις εις βάρος των συγγενών τους είτε αυτοί να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Η δικογραφία διαβιβάζεται στην εισαγγελία πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τυχόν εμπλοκή της ίδιας συμμορίας σε παρόμοια περιστατικά.

Πηγή: https://www.in.gr


Εκτύπωση   Email