ΕΦΚΑ: Επείγουσα ερώτηση προς υπ. Εργασίας για την αλλοίωση του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου και την διαγραφή χιλιάδων αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Συντάξεις: Επείγουσα ερώτηση προς υπ. Εργασίας για την αλλοίωση του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου και την διαγραφή χιλιάδων αιτήσεων συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ

Ο Βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, κατέθεσε επείγουσα ερώτηση προς υπ. Εργασίας για την αλλοίωση του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου και την διαγραφή χιλιάδων αιτήσεων συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, κατέθεσε επείγουσα ερώτηση (Α.Π. 6779/2.04.2019) προς την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, σχετικά με την πρωτοφανή ενέργεια του ΕΦΚΑ να αλλοιώσει το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο και να διαγράψει χιλιάδες αιτήσεις για απονομή συντάξεων.

Ειδικότερα, το κείμενο της ερώτησης έχει ως ακολούθως:

«Οι αδιαφανείς διαδικασίες στον ΕΦΚΑ συνεχίζονται. Η Κυβέρνηση κωφεύει στην κραυγή αγωνίας των ασφαλισμένων σχετικά με το χρόνο που θα λάβουν τη σύνταξή τους, καθώς αισθάνονται ότι τους εξαπατά κατ’ εξακολούθηση, έχοντας αποτύχει σε όλα τα χρονοδιαγράμματα που η ίδια έθεσε και δεσμεύτηκε. Η καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων είναι πολυετής, ενώ χιλιάδες δικαιούχοι λαμβάνουν μόνο την προσωρινή σύνταξη. Μάλιστα, υπάρχει πλέον και πρωτοφανής επιβράδυνση στην απονομή των συντάξεων, καθώς η Διοίκηση του ΕΦΚΑ, επικαλούμενη μηχανογραφικό πρόβλημα, δεν έχει εκδώσει καμία νέα σύνταξη από 1-1-2019! Ενδεικτικό της προσπάθειας απόκρυψης είναι και η άρνηση του Υπουργείου και του ΕΦΚΑ να απαντήσουν σε όλες τις σχετικές ερωτήσεις των Βουλευτών, αγνοώντας και απαξιώνοντας έτσι την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ήδη, από 6-2-2019 έχει κατατεθεί σχετική ερώτηση από 54 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, η οποία μέχρι σήμερα, δεν έχει απαντηθεί κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής.

Σε όλα τα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι το Υπουργείο εφαρμόζει μεθόδους τεχνητής απόκρυψης του πραγματικού πλήθους των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, με συνέπεια οι διαμαρτυρίες για επιβράδυνση έκδοσης των συντάξεων να πληθαίνουν.

Μάλιστα, υπάρχουν και καταγγελίες, σύμφωνα με τα οποίες αποκρύπτεται μεγάλος αριθμός αιτήσεων συνταξιοδότησης, οι οποίες αναιτιολόγητα μπαίνουν στο αρχείο μετά από παρέμβαση στο πληροφοριακό σύστημα του πρωτοκόλλου. Δηλαδή, αφαιρείται ο έλεγχος από τον αρμόδιο υπάλληλό που χειρίζεται την αίτηση συνταξιοδότησης, χρησιμοποιώντας τον μοναδικό ηλεκτρονικό κωδικό του υπαλλήλου-χειριστή του συνταξιοδοτικού φακέλου του ασφαλισμένου και στη συνεχεία τίθεται στο αρχείο!

Επειδή το εν λόγω θέμα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό και ενδεχομένως χρήζει και δικαστικής διερεύνησης, προκειμένου να εξακριβωθεί μέσω του ηλεκτρονικού αποτυπώματος ο αριθμός και η ταυτότητα των ατόμων που προέβησαν σε αυτή την απαράδεκτη ενέργεια.

Επειδή ο αριθμός των ασφαλισμένων που αγνοούν την τύχη της αιτήσεώς συνταξιοδότησης τους, μέσω της διαδικασίας αυτής, εμφανίζεται ιδιαιτέρως μεγάλος και πρέπει να καταγραφεί και να δημοσιοποιηθεί.

Επειδή χιλιάδες δικαιούχοι σύνταξης παραμένουν σε καθεστώς σύγχυσης, αγωνίας και αγανάκτησης για τον χρόνο λήψης της σύνταξης τους.

Επειδή η κυβέρνηση εσκεμμένα δίνει μια εντύπωση εύρυθμης λειτουργίας του ΕΦΚΑ, την ώρα που επικρατεί κατάσταση πλήρους απορρύθμισης και χάους.

Ερωτάται η κα. Υπουργός:

1. Πόσες είναι οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που τέθηκαν στο αρχείο λόγω μη συμπλήρωσης φακέλου και παρέμβασης στο πληροφοριακό σύστημα; Προσμετρώνται στον συνολικό αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης;

2. Υπήρξαν παρεμβάσεις και από ποιους στον ηλεκτρονικό κωδικό εκάστου αρμοδίου υπαλλήλου, προκειμένου να τεθούν οι αιτήσεις αυτές στο αρχείο; Οι αρμόδιοι υπάλληλοι και οι αιτούντες δικαιούχοι είχαν ενημερωθεί για την διαδικασία αυτή ή έγινε εν αγνοία τους;

3. Αποδέχεται η Κυβέρνηση την πρακτική αυτή και εάν όχι προτίθεται να ξεκινήσει σχετική έρευνα για την διερεύνηση και τον καταλογισμό ευθυνών;

4. Πόσες είναι τελικά σήμερα συνολικά οι εκκρεμείς συντάξεις συνταξιοδότησης, σε ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, ανά πρώην ταμείο και ανά κατηγορία σύνταξης; Ποιο είναι το συνολικό ποσό που αυτές αφορούν; Ποιος ο μέσος χρόνος αναμονής για αυτές τις συντάξεις που εκκρεμούν σήμερα; Πόσα είναι τα εκκρεμή εφάπαξ;

Ο ερωτών Βουλευτής,

Ιωάννης Βρούτσης

Βουλευτής Κυκλάδων»


Εκτύπωση   Email