Χωρίς αποτέλεσμα η προσπάθεια κυβέρνησης τραπεζιτών να έρθουν σε συμφωνία με την ΕΚΤ για την προστασία Α' κατοικίας

Χωρίς αποτέλεσμα η προσπάθεια κυβέρνησης τραπεζιτών να έρθουν σε συμφωνία με την ΕΚΤ για την προστασία Α' κατοικίας.

Χωρίς αποτέλεσμα η τηλεδιάσκεψη με ΕΚΤ. Από Δευτέρα οι εξελίξεις. Δεν κατάφεραν τελικά  κυβέρνηση και τράπεζες να καταλήξουν σε συμφωνία με την ΕΚΤ για το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι υπάρχει «πολύς δρόμος ακόμα».

Αυτό που απασχόλησε το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης ήταν οι επιπτώσεις που θα έχει το νομοσχέδιο στους ισολογισμούς των τραπεζών. 

Η Τράπεζα της Ελλάδος ανέλαβε να συγκεντρώσει τα στοιχεία ανά τράπεζα, "πατώντας" στη σχετική μελέτη που εκπόνησε η PwC και θα τα αποστείλει στην ΕΚΤ.

Παράλληλα, στην τηλεδιάσκεψη τέθηκαν άλλα τρία ζητήματα. 

Πρώτον, το κατά πόσο η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη συνολική αλλαγή του Πτωχευτικού Κώδικα Ιδιωτών, τροποποιώντας τις διατάξεις περί δικαστικής προστασίας του νόμου Κατσέλη. 

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα φέρει άμεσα το σχετικό νομοσχέδιο, στο οποίο θα ενσωματωθεί το νέο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία, αλλά η ΕΚΤ φαίνεται ότι διατηρεί επιφυλάξεις

Η περίμετρος προστασίας του νέου πλαισίου είναι ένα ακόμα θέμα που «έπεσε» στο τραπέζι. Η ΕΚΤ θεωρεί ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των περίπου 180.000 που υπολογίζεται ότι θα προστατευθούν, ενώ διατηρεί επιφυλάξεις και για το ότι η "ομπρέλα" καλύπτει, πλέον, τα επαγγελματικά δάνεια με προσημείωση κύριας κατοικίας. 

Οι εκπρόσωποι των τραπεζών ενημέρωσαν την ΕΚΤ ότι μεγάλος αριθμός από αυτούς τους 180.000 καλύπτεται ήδη από το ισχύον πλαίσιο άρα δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα.

Τέλος η συζήτηση επικεντρώθηκε και στα πρόσθετα κριτήρια των καταθέσεων και της συνολικής αξίας ακινήτων- πέραν της κύριας κατοικίας-  που θεωρούνται υψηλά. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση "ακούει" αυτές τις παρατηρήσεις και θα «επιστρέψει» με βελτιωμένη πρόταση. 

Πηγή: https://www.star.gr


Εκτύπωση   Email