Επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία

Επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί την Τουρκία, την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου. Η επίσκεψη θα διαρκέσει δύο ημέρες και θα τον συνοδεύσουν, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας.

Την Τρίτη θα είναι στην Άγκυρα, όπου θα γίνει δεκτός από τον κ. Ερντογάν, ενώ θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου και δείπνο και την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη, όπου θα έχει και συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός θα θέσει στον Ερντογάν το θέμα του Αιγαίου και θα ζητήσει την αποκλιμάκωση της έντασης που προκαλούν οι καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη. Επίσης, αναμένεται να συζητηθούν θέματα όπως το προσφυγικό και οι Ευρω-τουρκικές σχέσεις και να γίνει επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων. Από την πλευρά της Τουρκίας θα "μπει επί τάπητος" και το θέμα των δικαιωμάτων της μειονότητας στη Θράκη.

Ο καθηγητής  Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ηλίας Κουσκουβέλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», εδήλωσε τα εξής: 

«Οι συναντήσεις κορυφής, είτε είναι μεταξύ δύο γειτόνων, δύο μεσαίων δυνάμεων ή μεταξύ δύο υπερδυνάμεων, πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένες». «Να κρατήσουμε το γεγονός ότι η χώρα μας προσπαθεί να κάνει βήματα, να χρησιμοποιήσει τη διπλωματική οδό, ωστόσο δεν θα είχα μεγάλες προσδοκίες. Πηγαίνουν σε εκλογές, υπάρχει μία νευρικότητα στην Τουρκία σε σχέση με το τι θα συμβεί στη Συρία, δεν είναι πολύ ευχαριστημένοι από την επιτυχημένη συνάντηση μεταξύ των μεσογειακών κρατών στην Κύπρο και τις συμφωνίες που έγιναν σε σχέση με την Κύπρο και τη Γαλλία -παραδείγματος χάριν- ή τη στήριξη που έδωσαν οι άλλοι ηγέτες, συνεπώς το γενικότερο κλίμα, όποια και να είναι η πρόθεση της ελληνικής πλευράς, κατά τη δική μου εκτίμηση, δεν μπορεί να μας δώσει εκείνα τα μηνύματα για μία ευοίωνη και με καλά αποτελέσματα συνάντηση».

Συμπλήρωσε όμως ότι «είναι θετικό να μιλάς με τον γείτονα, να ξεκαθαρίζεις ζητήματα, να μπαίνουν άλλα στο τραπέζι- και υπάρχουν αρκετά, όπως η λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου, οι πιέσεις διά της ισχύος στην Κυπριακή Δημοκρατία. Όλα αυτά είναι θέματα, ας ελπίσουμε ότι θα πρυτανεύσει και στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου η λογική».

Σχετικά με την ατζέντα με την οποία θα πάει ο κ. Τσίπρας στην Τουρκία τόνισε ότι «υπάρχουν οι άνθρωποι εκείνοι, των οποίων η δουλειά είναι να προετοιμάσουν την επίσκεψη, από την επίσκεψη πρωτοκόλλων, ασφάλειας, δώρων, επισκέψεων, τα πάντα», καθώς «το σημαντικότερο κυρίως είναι η ατζέντα», αν και «πρέπει να βοηθάει βεβαίως και το κλίμα και οι γείτονές μας δεν είναι οι ευκολότεροι».  
«Η κατάσταση στην Τουρκία αυτή τη στιγμή σε επίπεδο δημοκρατίας δεν είναι και η καλύτερη, η χώρα αυτή βρίσκεται διαρκώς σε μια πολεμική κινητοποίηση σε σχέση με τα νότια σύνορά της, Συρία και Ιράκ, στο εσωτερικό της έχει το πρόβλημα, το οποίο έχει οξύνει η παρούσα εξουσία σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και η οικονομία δεν πηγαίνει καθόλου καλά και σύντομα έχουν εκλογές», τόνισε ο κύριος Κουσκουβέλης.
«Γι΄ αυτό, η πολιτική προετοιμασία σ΄ ένα τέτοιο περιβάλλον είναι απαραίτητη και πρέπει να γίνει προσεκτικά και να δούμε και πώς η Τουρκία θα διαμορφώσει το κλίμα της επίσκεψης, γιατί ενώ ετοιμάζονται να υποδεχθούν κάποιον επισκέπτη ακούμε δηλώσεις ή καταγράφονται συμπεριφορές, οι οποίες δεν δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε να γίνει μία ειλικρινής και παραγωγική συζήτηση προς προώθηση των συμφερόντων των δύο κρατών».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Κουσκουβέλης εκτίμησε ότι «αυτή τη στιγμή ισχυρίζονται ότι δεν το θέλουν (στην ατζέντα) αλλά τα μηνύματα που παίρνουμε είναι αλληλοσυγκρουόμενα», καθώς «από τη μία κάποιοι στην τουρκική πλευρά αναφέρονται σε δύο διαφορετικές οντότητες στο νησί, από την άλλη δεν θέλουν να φτάσουν ως εκεί, γιατί αυτό σημαίνει ότι αποκόπτονται πλήρως από τις ενεργειακές πηγές της Μεσογείου στα νότια της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ενεργειακό πρόβλημα του γειτονικού μας κράτους είναι τεράστιο. Συνεπώς αν αποκοπούν πλήρως, τότε θα υπάρχει ζήτημα. Τούτη τη στιγμή δείχνουν πως δεν ενδιαφέρονται. Ακολουθούν μια συμπεριφορά ανατολίτικου παζαριού. Δείχνουν πως δεν θέλουν να συζητήσουν, αλλά στην ουσία θέλουν να συζητήσουν, γιατί και οικονομικά τα κατεχόμενα δεν πηγαίνουν καλά και βεβαίως εποφθαλμιούν τους ενεργειακούς πόρους της Κυπριακής Δημοκρατίας», κατέληξε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Εκτύπωση   Email