Μήνυμα Η.Π.Α. σε Τουρκία: Να τηρείτε τις αρχές της δημοκρατίας

Μήνυμα Η.Π.Α. σε Τουρκία: Να τηρείτε τις αρχές της δημοκρατίας

Σαφές αυστηρό μήνυμα στέλνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον Ερντογάν για την επανάληψη των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη

Θέση για την επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη παίρνει η Ουάσινγκτον, μέσω ανακοίνωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην οποία χαρακτηρίζει «απρόσμενη» την απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας να ακυρώσει το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ αφήνει σαφείς αιχμές για το κατά πόσο η Άγκυρα τηρεί τις αρχές της Δημοκρατίας.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Morgan Ortagus κάλεσε μέσω ανακοίνωσης τις τουρκικές αρχές να διεξάγουν τις επαναληπτικές εκλογές σύμφωνα με την εγχώρια νομοθεσία και κατά τρόπο σύμφωνο με τις δεσμεύσεις της χώρας στον ΟΑΣΕ, με την ιδιότητα της ως Συμμάχου στο ΝΑΤΟ και με τις προσδοκίες ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

«Οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και η αποδοχή των νόμιμων εκλογικών αποτελεσμάτων είναι απαραίτητες για οποιαδήποτε δημοκρατία.

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας έλαβε την απόφαση, αφότου πιστοποίησε τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη που διεξήχθησαν στις 31 Μαρτίου, να επαναλάβει την εκλογική διαδικασία. Εμείς, όπως και άλλοι φίλοι της Τουρκίας, λαμβάνουμε υπόψη αυτήν την απρόσμενη απόφαση.

Η Τουρκία έχει μακρά, υπερήφανη δημοκρατική παράδοση. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να διεξάγουν αυτές τις εκλογές σύμφωνα με την εγχώρια νομοθεσία και κατά τρόπο σύμφωνο με τις δεσμεύσεις της χώρας στον ΟΑΣΕ, με την ιδιότητα της ως Συμμάχου στο ΝΑΤΟ και με τις προσδοκίες ένταξης της χώρας στην ΕΕ.»

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου να ακυρώσει και να δώσει εντολή για νέες εκλογές βασίστηκε στο γεγονός ότι κάποιες εφορευτικές επιτροπές είχαν συσταθεί με παράνομο τρόπο από τοπικά συμβούλια εκλογικών διαμερισμάτων, όπως υπογραμμίζει η σχετική ανακοίνωση.

Το Συμβούλιο επίσης αποφάσισε να υποβάλει μήνυση ενάντια σε εκείνους τους αξιωματούχους αυτών των τοπικών εκλογικών συμβουλίων που διόρισαν τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών.

Πηγή: http://www.lamiakos-typos.gr/


Εκτύπωση   Email