Η φύση βρίσκεται στην χειρότερη στιγμή της, με πάνω από 1 εκατομμύριο είδη να απειλούνται να εξαφανιστούν, σύμφωνα με εκτενή έκθεση του ΟΗΕ

Η φύση βρίσκεται στην χειρότερη στιγμή της, με πάνω από 1 εκατομμύριο είδη να απειλούνται να εξαφανιστούν, σύμφωνα με εκτενή έκθεση του ΟΗΕ

Η Μητέρα Φύση δέχεται επίθεση και κινδυνεύει σοβαρά. Αυτό δείχνει η έκθεση της  Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Αλλαγή του Κλίματος

Σε μια σαρωτική -πρώτη φορά στην ιστορία - έκθεσή τους, τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν τη Δευτέρα ότι περισσότερα είδη απειλούνται τώρα με εξαφάνιση από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία και ότι ο διαρκώς αυξανόμενος ανθρώπινος πληθυσμός έχει μεταβάλει σοβαρά τη γη, τους ωκεανούς και τις υδάτινες περιοχές της γης.

 «Ενώ ο πλανητικός κήπος εξακολουθεί να υπάρχει», δήλωσε ο Thomas Lovejoy του πανεπιστημίου George Mason σχετικά με την έκθεση, «είναι σχεδόν ρημαγμένος, κατασκαμμένος και κατακερματισμένος, σχεδόν δεν αναγνωρίζεται».

Η έκθεση ανέφερε ότι 1 εκατομμύριο από τα 8 εκατομμύρια είδη φυτών και ζώων του πλανήτη κινδυνεύουν να εξαφανιστούν στο εγγύς μέλλον. Οι επιστήμονες κατηγορούν τις ανθρώπινες δραστηριότητες που οδήγησαν στην απώλεια οικοτόπων, την αλλαγή του κλίματος, την υπεραλίευση, τη ρύπανση και τα χωροκατακτητικά είδη.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο ρυθμός της απώλειας ειδών "είναι ήδη δεκάδες έως εκατοντάδες φορές υψηλότερος από ό, τι κατά μέσο όρο τα τελευταία 10 εκατομμύρια χρόνια".

Την περασμένη εβδομάδα, περίπου 450 επιστήμονες συναντήθηκαν στο Παρίσι για να παρουσιάσουν μια έκθεση 1.500 σελίδων. Η περίληψη της Διακυβερνητικής Πλατφόρμας για την Επιστήμη και την Πολιτική για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστημάτων (IPEBS) εγκρίθηκε ομόφωνα από περισσότερα από 130 κράτη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

"Τα συντριπτικά στοιχεία της Παγκόσμιας Αξιολόγησης IPBES, από ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών πεδίων επιστημών, παρουσιάζουν μια δυσοίωνη εικόνα", δήλωσε ο πρόεδρος του IPBES, Sir Robert Watson. "Η υγεία των οικοσυστημάτων, από τα οποία εξαρτώμασε εμείς και όλα τα άλλα είδη, επιδεινώνεται ταχύτερα από ποτέ. Βλάπουμε τα ίδια τα θεμέλια των οικονομιών μας, των μέσων διαβίωσης, της επισιτιστικής ασφάλειας, της υγείας και της ποιότητας ζωής παγκοσμίως".

Με ποιούς τρόπους οι άνθρωποι καταστρέφουν τον πλανήτη: 

  • Μετατρέποντας δάση, λιβάδια και άλλες περιοχές σε αγροκτήματα, πόλεις και άλλους οικισμούς. Η απώλεια οικοτόπων αφήνει φυτά και ζώα άστεγα.
  • Υπεραλίευση των ωκεανών του πλανήτη. Ένα τρίτο των ιχθυαποθεμάτων στον κόσμο υπεραλιεύονται.
  • Επιτρέποντας την αλλαγή του κλίματος από την καύση ορυκτών καυσίμων για να γίνει πολύ ζεστό, υγρό ή ξηρό για την επιβίωση κάποιων ειδών.
  • Ρυπογόνα εδάφη και νερό.
  • Επιτρέποντας στα χωροκατακτητικά είδη να καταργήσουν τα ιθαγενή φυτά και τα ζώα.

"Η ανθρωπότητα προσπαθεί άσκοπα να στραγγαλίσει τον πλανήτη στον οποίο ζει και το μέλλον της ανθρωπότητας", δήλωσε ο Lovejoy, ο οποίος έχει επονομαστεί ο νονός της βιοποικιλότητας για την έρευνά που έχει κάνει επί του θέματος.

Ωστόσο, η έκθεση δεν είναι καθόλου απογοητευτική και καταστροφολογική, καθώς προσφέρει μια λύση, έστω κι αν είναι ριζοσπαστική και δύσκολη: "Η έκθεση μας λέει επίσης ότι δεν είναι πολύ αργά για να κάνουμε τη διαφορά, αλλά μόνο εάν αρχίσουμε τώρα σε κάθε επίπεδο από τοπικό σε παγκόσμιο », δήλωσε ο Watson.

"Μέσω της μετασχηματιστικής αλλαγής η φύση μπορεί να διατηρηθεί, να αποκατασταθεί και να χρησιμοποιηθεί με βιώσιμο τρόπο - αυτό είναι και το κλειδί για την επίτευξη των περισσότερων παγκόσμιων στόχων", δήλωσε ο Watson. Λέγοντας μετασχηματιστική αλλαγή, εννοούμε μια βασική, πανευρωπαϊκή αναδιοργάνωση σε τεχνολογικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των παραδειγμάτων, των στόχων και των αξιών ».

Πολλά από τα χειρότερα αποτελέσματα μπορούν να προληφθούν αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο καλλιεργούμε τρόφιμα, παράγουμε ενέργεια, αντιμετωπίζουμε την κλιματική αλλαγή και διαχειριζόμαστε τα απόβλητα, ανέφερε η έκθεση. Αυτό συνεπάγεται συντονισμένη δράση κυβερνήσεων, εταιρειών και ανθρώπων.

Ο Lovejoy πρόσθεσε ότι "η βιοποικιλότητα αυτού του πλανήτη έχει σφυρηλατηθεί πραγματικά και αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά".

Η ομάδα διαμορφώνεται μετά από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος, η οποία συνέρχεται κάθε λίγα χρόνια από τη δεκαετία του 1990, για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Πηγή: https://eu.usatoday.com

 


Εκτύπωση   Email