Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ: κοινή δέσμευση για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ: κοινή δέσμευση για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

Κοινή δήλωση κατά των τουρκικών προκλήσεων στη Μεσόγειο. Δέσμευση για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο κάνει λόγο η δήλωση της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ με τη συμμετοχή του αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο

 
Για κοινή δέσμευση για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο κάνει λόγο η δήλωση της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ με τη συμμετοχή του αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο. Παράλληλα, στέλνει σαφές μήνυμα στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντας, χωρίς να την κατονομάζει, τις κινήσεις της στην περιοχή «εξωτερικές κακοήθεις επιρροές», ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο εύρημα φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ.

«Οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, του Κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ για να επιβεβαιώσουν την κοινή τους δέσμευση για προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο υπουργός Πομπέο υπογράμμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ για τον τριμερή μηχανισμό που θέσπισαν το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος, επισημαίνοντας τη σημασία της αυξημένης συνεργασίας» αναφέρει η κοινή ανακοίνωση, ενώ προσθέτει:

«Οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία για την υποστήριξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας και της ασφάλειας και να υπερασπιστούν τις εξωτερικές κακοήθεις επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το πρόσφατο εύρημα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις δυνατότητές του να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια».

Κατά τις πρώτες δηλώσεις του, ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, χαρακτήρισε εταίρους στον τομέα της Ενέργειας και της Ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα.

«Ανυπομονώ για τη συνεργασία μας. Πριν μια εβδομάδα μίλησα στο Τέξας για συνεργασίες σαν κι αυτή, που δημιουργεί υποδομές που δεν είχαμε ποτέ. Πιστεύουμε πως όταν συνεργάζονται ελεύθερες χώρες πάντα υπάρχει μεγάλο όφελος. Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σας» σχολίασε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του, ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι «η βασική ιδέα μας είναι πολύ σημαντική: να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές δίκτυο μεταφοράς των ενεργειακών πόρων από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα, στην Ευρώπη».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η δημιουργία του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου East Med μπορεί να βοηθήσει τόσο τον διάλογο για την ασφάλεια αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι είναι η 6η φορά που συναντώνται οι τρεις χώρες σε αυτή τη στρατηγική συνεργασία και σημείωσε ότι στα τελευταία χρόνια, οι τρεις χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, μαζί και η καθεμιά ξεχωριστά έχουν δυναμώσει. «Η τριμερής συνεργασία μας έχει γίνει στρατηγική και ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας» είπε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε ότι η συμμετοχή του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο «υπογραμμίζει τη στήριξη των ΗΠΑ στη στρατηγική συνεργασία μας και αυτή η συμμετοχή ενδυναμώνει τις προσπάθειες μας και τον διάλογο μας ειδικά στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στην ασφάλεια και στην οικονομία».

Παράλληλα, τόνισε ότι η περιοχή έχει πολλές προκλήσεις αλλά και σημαντικές δυνατότητες, ενώ ανέφερε πως η συζήτηση θα είναι επωφελής όχι μόνο στο ενεργειακό πεδίο αλλά και για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σημείωσε πως «θέλω να διαβεβαιώσω ότι η Κύπρος θα παραμείνει πιστός εταίρος στην προσπάθεια για συνεργασία και πρόοδο στην περιοχή. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που οι ΗΠΑ είναι σήμερα εδώ και υποστηρίζουν αυτή την προσπάθεια».

Πηγή: https://www.tovima.gr

Πηγή Φωτογραφίας: https://www.tovima.gr

 
 
 
 


Εκτύπωση   Email