Πώς να καθαρίσετε φρούτα και λαχανικά από τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων

Πώς να καθαρίσετε φρούτα και λαχανικά από τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων

Τα περισσότερα λαχανικά και φρούτα που αγοράζουμε έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Τί μπορούμε να κάνουμε για να τα καταναλώσουμε με ασφάλεια.

Οι περισσότεροι  γνωρίζουμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνουμε καθημερινά έχουν περάσει από βαριά χημική επεξεργασία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καλλιέργειας. Γνωρίζουμε όμως ότι τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται συστηματικά από τους αγρότες παραμένουν ως κατάλοιπα στο προϊόν; 

Φυσικά, αυτά τα χημικά υπολείμματα δεν είναι ορατά στο ανθρώπινο μάτι, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία. Δεδομένου ότι αποκαλύφθηκαν τα αποτελέσματα  τυχαίων δοκιμών σε φρούτα και λαχανικά, που διεξήχθησαν από διάφορες οικολογικές ΜΚΟ, υπάρχουν υπερβολικά υψηλές ποσότητες υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα προϊόντα που πωλούνται στην αγορά. Σύμφωνα με το Κέντρο Επιστημών και Περιβάλλοντος (CSE), "τα υψηλά επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων μπορούν να είναι αρκετά τοξικά για να προκαλέσουν καρκίνο, βλάβες στο νευρικό και αναπαραγωγικό σύστημα, γενετικές ανωμαλίες και σοβαρές διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος".

Υπάρχουν όμως τρόποι να προστατευτούμε και μάλιστα με πολύ εύκολες, φυσικές και αποτελεσματικές μεθόδους.

Καθώς δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για την υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων, θα πρέπει να μάθετε πώς να καθαρίζετε σωστά τα μαναβικά που αγοράζετε πριν από την κατανάλωση. Υπάρχουν μερικές αποτελεσματικές μέθοδοι, χρησιμοποιώντας απλά υλικά που έχουμε στο ντουλάπι μας ή κι αν δεν έχουμε, μπορούμε πολύ εύκολα να προμηθευτούμε στην αγορά.

1. Ξύδι το θαυματουργό

Πολύ ισχυρό αντιμικροβιακό, το ξύδι είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστατικά για την απομάκρυνση των μικροβίων και των φυτοφαρμάκων από τα προϊόντα σας. Αραιώστε 10% λευκό (κατά προτίμηση) ξύδι με 90% νερό και απολαύστε τα φρούτα και τα λαχανικά σας. Αφήστε το να δράσει για λίγο, φροντίζοντας να ανακατεύετε το προϊόν περιστασιακά. Ξεπλύνετε καλά. Ιδανικό για τα πράσινα λαχανικά που φτιάχνουμε απολαυστικές σαλάτες, όπως τα μαρούλια, οι λόλες, η ρόκα, τα ραπανάκια,τα κρεμμυδάκια, το φινόκιο, ο μαϊντανός κ.λπ.

2 Μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι, αφού είναι χρήσιμη σε χίλιες δυο δουλειές. Για να καθαρίσετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας από υπολείμματα φυτοφαρμάκων φυσικά και αποτελεσματικά, γεμίστε ένα μεγάλο μπολ με 5 ποτήρια νερό, προσθέστε 4 κουταλιές της σούπας μαγειρικής σόδας και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί καλά. Βουτήξτε τα προϊόντα σε αυτό το διάλυμα και αφήστε τα για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, βγάλτε τα από το νερό και σκουπίστε τα καλά. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε αν θέλετε να τα αφήσετε και στο ψυγείο, έτοιμα καθαρισμένα μέχρι να θελήσετε να τα καταναλώσετε.

3. Κουρκουμάς (ή κιτρινόριζα ή τερμινανθός)

Λόγω των ισχυρών αντισηπτικών ιδιοτήτων του, το κουρκουμάς μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αποτελεσματική απομάκρυνση των μικροβίων και των παρασιτοκτόνων από τα τρόφιμα. Προσθέστε 5 κουταλάκια κουρκουμά σκόνη, σε ένα μπολ με βραστό νερό για να διαλυθεί καλά. Αφού κρυώσει, προσθέστε τα λαχανικά και τα φρούτα και αφήστε τα για 20 περίπου λεπτά. Μετά, ξεπλύνετέ τα σε ένα μπολ με καθαρό κρύο νερό. Τα φρούτα και τα λαχανικά σας είναι πλέον ασφαλή για κατανάλωση!

 


Εκτύπωση   Email