Κάνε το διάβασμα μια αξέχαστη εμπειρία!

Κάνε το διάβασμα μια αξέχαστη εμπειρία!

Αναμφίβολα, το διάβασμα ενός βιβλίου αποτελεί μία μοναδική εμπειρία για κάθε άνθρωπο. Είναι ένα άνοιγμα σε έναν μαγικό κόσμο, ένα ταξίδι σε κόσμους μαγικούς και απροσπέλαστους, ένα ταξίδι στο οποίο δεν χρειάζεται να κάνεις ούτε ένα βήμα.

Πώς όμως, θα μπορούσε αυτή η εμπειρία να γίνει ακόμα πιο μοναδική και αξέχαστη; Ας δούμε μερικές ενέργειες οι οποίες μπορούν να ενθαρρύνουν και να δυναμώσουν τη γνωριμία και την επαφή μας με ένα βιβλίο.

  • Καλό είναι να αναζητήσει κάποιος περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή του εκάστοτε συγγραφέα, τη χρονολογία στην οποία τοποθετείται το βιβλίο, τα ιστορικά γεγονότα στα οποία αναφέρεται (αν αναφέρεται σε κάποια) και ό,τι άλλο θα μπορούσε να βοηθήσει τον αναγνώστη να εμβαθύνει στο νόημα του βιβλίου με το οποίο ασχολείται.
  • Καλό θα είναι –αν μπορεί και να θέλει βεβαίως- να διαβάζει δυνατά. Συνήθως, όταν διαβάζουμε δυνατά, εμφυτεύεται περισσότερο η γνώση και η πληροφορία μέσα μας, η οποία μπορεί να μας δώσει το έναυσμα για την ίδια τη διεύρυνση των γνώσεων και δυνατοτήτων μας.
  • Όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο, αν μπορούμε, καλό είναι να αφοσιωνόμαστε σε αυτό και όχι να αφήνουμε το μυαλό μας να παρασύρεται από χίλιες δύο άλλες σκέψεις. Αν μπορούμε, ας ορίζουμε μία συγκεκριμένη ώρα της ημέρας η οποία θα αφιερώνεται στη μελέτη.
  • Καλό είναι να κρατάμε σημειώσεις, να σημειώνουμε εντυπώσεις και διάφορες ιδέες και σκέψεις που μας γεννάει η ανάγνωση.
  • Είναι εξίσου χρήσιμο και θα μας βοηθήσει και στην ποιοτική μελέτη, το να επιλέγουμε ένα βιβλίο λαμβάνοντας υπόψη και τη συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε τη συγκεκριμένη περίοδο. Αν για παράδειγμα, περνάμε μία περίοδο που δεν είμαστε ιδιαιτέρως ευδιάθετοι και χαρούμενοι, ας μην επιλέγουμε ένα βιβλίο το οποίο θα μας συγκινήσει υπερβολικά ή θα μας στεναχωρήσει, ώστε αυτό και να μη λειτουργήσει αποτρεπτικά στην ανάγνωση αλλά και να μη χειροτερεύσει την άσχημη ψυχολογία μας.

Ας διαβάζουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Το διάβασμα δίνει ώθηση στην ψυχή μας να πάει ένα βήμα παραπέρα, ένα σκαλοπάτι πιο πάνω, είναι μία ευκαιρία να βελτιώσουμε τον πνευματικό μας κόσμο. Δε μας έχει ανάγκη το βιβλίο, εμείς το έχουμε.

Κείμενο: Μαρία Σκαμπαρδώνη

 


Εκτύπωση   Email