Πώς η CIA εκπαιδεύει τους κατασκόπους της, ώστε να κρύβονται εν μέσω κόσμου

Πώς η CIA εκπαιδεύει τους κατασκόπους της, ώστε να κρύβονται εν μέσω κόσμου

Μπορεί στις ταινίες του James Bond και στις μεγάλες ληστείες να φαίνεται εύκολη υπόθεση...

...αλλά στην πραγματικότητα οι καλές μεταμφιέσεις θέλουν κόπο και για να γίνουν και για να αφαιρεθούν. Για ρωτήστε και τους διαγωνιζόμενους στο “Your face sounds familiar” (smile)…Κι όταν είσαι κατάσκοπος της CIA (αληθινός, όχι απ’αυτούς στις ταινίες), το να μπορείς να κάνεις την σωστή μεταμφίεση είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Για ρωτήστε την κυρία Mendez.

 

 

Η κυρία Μέντεζ ήταν για χρόνια υπεύθυνη της υπηρεσίας μεταμφιέσεων της CIA και εξηγεί πώς ένας πράκτοράς τους που μπορεί π.χ. να δουλεύει έξω από μια Αμερικάνικη πρεσβεία, παρακολουθείται 24 ώρες την ημέρα. Υπάρχουν πολλές φορές ομάδες ανθρώπων μας να τον ακολουθούν που έχουν πολλή δουλειά να κάνουν. Πρέπει να επικοινωνούν με άλλους πράκτορες ή τα γραφεία μας στα κρυφά, να μην τους καταλαβαίνει κανείς. « Τα άκρα στα οποία έπρεπε να φτάσουμε για να μεταμορφώσουμε κάποιους ανθρώπους μας, ήταν το πιο ενδιαφέρον και πιο απαιτητικό κομμάτι της δουλειάς μου»

Τι κάνει λοιπόν η CIA για να προστατεύσει τους ανθρώπους της και αλλά και να προστατευθεί η ίδια; «Οι βασικές τεχνικές μας, λέει η Mendez, περιλαμβάνουν την απόκρυψη των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων ενός ατόμου. Αν έχουν ίσια μαλλιά, τα κάνουμε σγουρά. Εάν είναι νέοι, τους γκριζάρουμε. Προσπαθούμε επίσης να τους αλλάξουμε τον τρόπο που περπατούν ή μιλούν τοποθετώντας ένα στήριγμα στο πόδι τους ή έναν «τεχνητό ουρανίσκο» στο στόμα τους. Οι Αμερικανοί έχουν έναν ορισμένο τρόπο που στέκονται, ρίχνουν βάρος στο ένα πόδι- και αν προσπαθούν να κάνουν τους Ευρωπαίους, πρέπει να στέκονται ίσια και στα δύο πόδια. Οι καλές μεταμφιέσεις, λέει η Mendez, είναι σχεδόν πάντα "προσθετικές". Κάνουμε κάποιον ψηλότερο, βαρύτερο ή μεγαλύτερο, αλλά όχι το αντίστροφο».

Η CIA μπορεί επίσης να δώσει στους ανθρώπους της την ικανότητα να μπορούν να κάνουν μια "γρήγορη αλλαγή". Εάν κάποιος ξέρει ότι θα τον παρακολουθούν, προσπαθεί να αλλάξει την εμφάνισή του καθώς κινείται σε πολυσύχναστα πεζοδρόμια. Βάζει ένα καπέλο, μια ζακέτα, φοράει γυαλιά ηλίου και αν το κάνει σωστά, θα είναι σαν να έχει εξαφανιστεί.

"Θέλετε να είστε ο άνθρωπος που μπαίνει στο ασανσέρ και μετά βγαίνει, χωρίς κανείς να σας θυμάται; ", λέει η Mendez,(της οποίας ο σύζυγος, Tony Mendez, ήταν το πρόσωπο της ιστορίας του WIRED το 2007, που έγινε η ταινία Argo). "Αυτός είναι o στόχος στα εργαστήρια μεταμφίεσης της CIA."

Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε όλα όσα είπε η Jonna Mendez στο WIRED

 


Εκτύπωση   Email