Για πρώτη φορά θεραπεύτηκε Έλληνας ασθενής από τη Μεσογειακή αναιμία

Για πρώτη φορά θεραπεύτηκε Έλληνας ασθενής από τη Μεσογειακή αναιμία

Θεραπεύθηκε πλήρως για πρώτη φορά Έλληνας ασθενής που έπασχε από Μεσογειακή Αναιμία, ένα γεγονός-μήνυμα αισιοδοξίας στους χιλιάδες ασθενείς τόσο σε Ελλάδα, όσο και Κύπρο.

Ο ασθενής υποβλήθηκε σε μια πρωτοποριακή γονιδιακή θεραπεία, στο πλαίσιο παγκόσμιου ερευνητικού προγράμματος, στο οποίο συμμετέχει από ελληνική πλευρά το Νοσοκομείο "Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης.

Το κόστος της γονιδιακής θεραπείας αγγίζει το ένα περίπου εκατομμύριο ευρώ και βρίσκεται ακόμα σε ερευνητικό στάδιο αφού δεν έχει εγκριθεί στο παρόν στάδιο από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Οι ειδικοί, από την πλευρά τους, δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, ενώ την ίδια ώρα επισημαίνουν ότι οι πάσχοντες από θαλασσαιμία, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σταματήσουν τη θεραπεία τους.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α., Δρ. Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος, Καθηγητής Αιματολογίας - Ογκολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, εξήγησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι η συγκεκριμένη γονιδιακή θεραπεία εντάσσεται στη θεραπευτική φαρέτρα των Αιματολόγων συνδυαστικά με άλλες σύγχρονες θεραπευτικές λύσεις, όπως τα φάρμακα που πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμα και θα μειώνουν την ανάγκη για τακτικές μεταγγίσεις αίματος, αλλά και εκείνα που συμβάλλουν σε καλύτερη αποσιδήρωση των πασχόντων, ώστε στο άμεσο μέλλον να μπορέσουμε να μιλήσουμε για ίαση της Μεσογειακής Αναιμίας. 

  Πηγή: https://www.alphanews.live


Εκτύπωση   Email