Βρυξέλλες: Είμαστε καθ'όλα έτοιμοι για Brexit χωρίς συμφωνία

Βρυξέλλες: Είμαστε καθ'όλα έτοιμοι για Brexit χωρίς συμφωνία

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίας της για ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου, κάτι που δείχνει πολύ πιθανό να συμβεί.

«Παρότι το σενάριο ενός Brexit χωρίς συμφωνία δεν είναι το επιθυμητό, η ΕΕ είναι έτοιμη», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπενθυμίζοντας ότι σε περίπτωση που συμβεί αυτό, η Βρετανία θα γίνει μια τρίτη χώρα και δεν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος, όπως προβλέπει η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των 27 και της Μέι αλλά την οποία το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε δύο φορές.

«Αυτό προφανώς θα δημιουργήσει σημαντικές διαταράξεις για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις», υπογραμμίζει η Κομισιόν. «Οι Βρετανοί πολίτες δεν θα είναι πλέον πολίτες της ΕΕ και θα υποβάλλονται σε πρόσθετους ελέγχους όταν θα διασχίζουν τα σύνορα της ΕΕ», προειδοποιεί.

Ακόμη, η Κομισιόν τονίζει ότι, παρά τις προετοιμασίες, η επαναφορά των τελωνειακών και των υγειονομικών ελέγχων και ο έλεγχος της τήρησης των κανονισμών της ΕΕ «μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές καθυστερήσεις στα σύνορα». Σε ό,τι αφορά το επίμαχο θέμα των ιρλανδικών συνόρων, η Κομισιόν «εργάζεται πολύ στενά» με το Δουβλίνο σε μια προσπάθεια να πραγματοποιούνται οι έλεγχοι «εξ αποστάσεως από τα σύνορα αν αυτό είναι δυνατόν», σε περίπτωση μη συμφωνίας, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η δικλείδα ασφαλείας ("backstop") που αναφέρεται στη συμφωνία που έχει απορριφθεί έως σήμερα έχει στόχο να αποφύγει την αποκατάσταση ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στις δύο Ιρλανδίες, ώστε να μην υπονομευτούν οι ειρηνευτικές συμφωνίες του 1998.

Εκτιμώντας ότι τα μέτρα προετοιμασίας σε περίπτωση βίαιου διαζυγίου «δεν θα μπορούν να αμβλύνουν τελείως τις συνέπειες μιας απουσίας συμφωνίας», η Κομισιόν υπενθυμίζει, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι αυτά αφορούν κυρίως τους ευαίσθητους τομείς της αλιείας, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των αεροπορικών μεταφορών.

Η διάταξη για την αμοιβαιότητα στις βίζες, που είναι σε διαδικασία υιοθέτησης, προβλέπει τη δυνατότητα για τους Βρετανούς πολίτες να ταξιδεύουν χωρίς βίζα μέσα στην ΕΕ υπό τον όρο το Λονδίνο να χορηγεί «ένα αμοιβαίο καθεστώς και χωρίς διακρίσεις» για τους πολίτες της ΕΕ.

Πηγή: https://www.iefimerida.gr  

 


Εκτύπωση   Email