Δυσανεξία στη γλουτένη; Ομάδα επιστημόνων είναι κοντά στη λύση

Δυσανεξία στη γλουτένη; Ομάδα επιστημόνων είναι κοντά στη λύση

Μια ερευνητική ομάδα από το κρατικό πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον αναπτύσσει βιοτεχνολογικό σιτάρι που θα μπορεί να διασπάσει τις δικές του πρωτεΐνες γλουτένης εισάγοντας ένα ένζυμο στους κόκκους.

Σε λίγα χρόνια, οι άνθρωποι με κοιλιοκάκη και εκείνοι που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη θα δουν ένα στέλεχος σιταριού που θα μπορούν να το χωνεύουν, αν όλα πάνε καλά με την εργασία μιας ομάδας ερευνητών του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον

Με την εισαγωγή ενός ενζύμου στους ίδιους τους κόκκους, η ομάδα αναπτύσσει ένα στέλεχος σιταριού με την ελπίδα ότι θα μπορεί να διασπάσει τις δικές του πρωτεΐνες γλουτένης από μέσα.

Η έρευνα διεξάγεται από τον καθηγητή Sachin Rustgi, βοηθό καθηγητή του τμήματος καλλιέργειας και εδαφολογίας της WSU, μαζί με ομάδα επιστημόνων στη Χιλή, την Κίνα και τη Γαλλία.

Εάν αποδειχθεί ασφαλές και διατεθεί στην αγορά, αυτό το στέλεχος θα είναι μια σπουδαία βοήθεια ​​για το πεπτικό σύστημα όλων των ανθρώπων και  όχι μόνο εκείνων που είναι δυσανεκτικοί στη γλουτένη, λέει ο Rustgi.

"Τα υγιή άτομα δεν μπορούν να καταναλώσουν εντελώς τη γλουτένη, αποβάλλουμε τα περισσότερα από αυτά", λέει ο Rustgi. "Αυτά τα ένζυμα θα επιτρέπουν στον οργανισμό να προσλαμβάνει περισσότερα στοιχεία απ'ότι πριν, από μια φέτα ψωμιού π.χ."

Πριν μπορέσει να κυκλοφορήσει στην αγορά, το στέλεχος θα πρέπει να περάσει αυστηρούς ελέγχους, όπως λέει ο Rustgi, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών καλλιέργειας και των δοκιμών στο εργαστήριο, για να βεβαιωθούμε ότι το σιτάρι δεν προκαλεί κακή αντίδραση στα κύτταρα ανθρώπων με κοιλιοκάκη. Σε μια αγρονομική δοκιμή σε έναν αγρό στο Pullman, η ομάδα διαπίστωσε ήδη ότι δεν υπήρχε ορατή διαφορά μεταξύ του μητρικού στελέχους του σίτου και της γενετικά τροποποιημένης έκδοσης, λέει ο Rustgi.

Ο Rustgi κλήθηκε στην έρευνα αφού είδε πόσο η δυσανεξία στη γλουτένη είναι πρόβλημα σε πολλά μέρη του κόσμου όπως η Ινδία και άλλα μέρη της Ασίας, όπου λέει ότι όσοι βλέπουν αρνητικές επιπτώσεις από την κατανάλωση γλουτένης έχουν μερικές φορές εσφαλμένα διαγνωσθεί ότι πάσχουν από «καλοκαιρινές διάρροιες».

  Πηγή: https://www.inlander.com


Εκτύπωση   Email