Αλλάζοντας απλά πράγματα στην καθημερινότητά μας μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ενδυνάμωση της μνήμης μας. Ας αρχίσουμε με 4 απλά βήματα:
Ελέγχουμε το στρες
Τα συνεχή άγχη της καθημερινότητας που μας κατακλύζουν ενδεχομένως να επηρεάσουν την ικανότητά μας να συγκεντρωθούμε και να ανακαλέσουμε πληροφορίες στο μυαλό μας. Αυτό, όμως, που πραγματικά μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη μνήμη είναι το χρόνιο στρες. Επιλέγουμε, λοιπόν, τρόπους να διαχειριστούμε αυτή τη διαρκή αγωνία που αισθανόμαστε με: βαθιές αναπνοές, διαλογισμό, γιόγκα και γενικότερα υιοθετώντας έναν τρόπο ζωής εστιασμένο στο να «ακούμε» τον εαυτό μας και τις ανάγκες του.
Απολαμβάνουμε έναν καλό ύπνο
Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται ικανοποιητικά το βράδυ (δεν κοιμούνται αρκετές ώρες ή ο ύπνος τους δεν είναι ποιοτικός, π.χ. ξυπνούν μέσα στη νύχτα ή δυσκολεύονται να κοιμηθούν) είναι πιο… ξεχασιάρηδες από όσους απολαμβάνουν έναν καλό ύπνο. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από αϋπνία, καλό είναι σε πρώτο χρόνο να δοκιμάσουν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους και στη συνέχεια να στραφούν, αν χρειαστεί, στη φαρμακευτική αλλαγή, σύμφωνα με τις οδηγίες του ψυχιάτρου αφού αρκετά φάρμακα που δίνονται σε αυτές τις περιπτώσεις συχνά επηρεάζουν τη μνήμη και γενικότερα τις λειτουργίες του εγκεφάλου.
Κόβουμε το κάπνισμα
Σίγουρα είναι δύσκολο για έναν καπνιστή να πει «όχι» σε μια συνήθεια χρόνων, όμως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μεταξύ άλλων οι καπνιστές κινδυνεύουν σε μεγαλύτερο ποσοστό από ασθένειες που σχετίζονται με τη μνήμη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, άνθρωποι που καπνίζουν πάνω από δυο πακέτα τη μέρα ως μεσήλικες έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν άνοια στην Τρίτη Ηλικία συγκριτικά με τους μη καπνιστές. Ωστόσο, όσοι διακόπτουν το κάπνισμα ως μεσήλικες, αλλά και όσοι καπνίζουν λιγότερο από μισό πακέτο τη μέρα αντιμετωπίζουν αντίστοιχο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας με τους ανθρώπους που δεν έχουν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους.
Πίνουμε αλκοόλ με μέτρο
Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, γι’ αυτό καλό είναι να έχουμε μέτρο.
Κείμενο: Μυρτώ Αντωνοπούλου
Πηγή: https://www.grandmama.gr