Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, τα φρύδια ήταν ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη εξέλιξη, διότι δείχνει πώς οι πρόγονοί μας έμαθαν για πρώτη φορά να επικοινωνούν και να συνεργάζονται.
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του York, τα φρύδια ήταν ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη εξέλιξη, επειδή φαίνεται πώς έτσι οι πρόγονοί μας έμαθαν για πρώτη φορά να επικοινωνούν και να συνεργάζονται.
Για να φτάσουν στα ευρήματά τους, οι ερευνητές απέκλεισαν δύο άλλες κοινές θεωρίες για το προεξέχον φρύδι των προγόνων μας ( Η πρώτη έλεγε ότι έτσι προστατεύονταν το κρανίο τους όταν έτρωγαν σκληρά γεύματα και η δεύετρη ότι τα φρύδια γεμίζουν το χάσμα ανάμεσα στις κόγχες των ματιών και τον εγκέφαλο λόγω των πολύ μεγαλύτερων προσώπων τους).
Η ομάδα πραγματοποίησε τη μελέτη τους δημιουργώντας ένα τρισδιάστατο μοντέλο απολιθωμένου κρανίου Kabwe-1, που έζησε μεταξύ 200.000 και 600.000 ετών πριν, το οποίο σήμερα στεγάζεται στο Smithsonian.
Οι ερευνητές εξήγησαν ότι τα μέτωπα ως μέσο επικοινωνίας του ανθρώπου ξεκίνησαν ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι τα πρόσωπά μας όλο και μίκραιναν μέσα στα προηγούμενα 100.000 χρόνια.
Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι οι πρόγονοί μας έχασαν τις ξεχωριστές «μύτες» του φρυδιού τους, έτσι ώστε να μπορούν να μεταφέρουν πιο εκλεπτυσμένα μηνύματα, όπως ο θυμός, η απογοήτευση και η αναγνώριση.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Ecology & Evolution.
Κείμενο: Μarlykon