Αφροδίτη: 5 στοιχεία που εντυπωσιάζουν

Αφροδίτη: 5 στοιχεία που εντυπωσιάζουν

Ξέρατε ότι η ημέρα της Αφροδίτης είναι μεγαλύτερη από την χρονιά της; Γνωρίζετε το φαινόμενο του θερμοκηπίου στον πλανήτη αυτό;

Η Αφροδίτη είναι πολύ παρόμοια, αλλά και πολύ διαφορετική από τη Γη

Εάν η Γη έχει κάτι σαν δίδυμη αδελφή στο ηλιακό σύστημα, αυτή είναι η Αφροδίτη. Η μάζα της Αφροδίτης είναι περίπου 0,81 εκείνη της Γης. Το μέγεθος της είναι περίπου το ίδιο. Η ακτίνα της είναι 6.052 χλμ. . Η γη είναι 6.378 χιλιόμετρα . Επειδή οι μάζες και τα μεγέθη τους είναι τόσο συγκρίσιμα, αυτό σημαίνει ότι έχουν περίπου την ίδια πυκνότητα και επομένως την ίδια σύνθεση. Κατά τ'άλλα όμως είναι τόσο, μα τόσο διαφορετικές. Η Αφροδίτη έχει θερμοκρασία επιφανείας περίπου 482 ° C (900 ° F) και η πίεση της ατμόσφαιρας του διοξειδίου του άνθρακα είναι 95 φορές μεγαλύτερη από την ατμόσφαιρα της γης. Τα σύννεφά της είναι θειικό οξύ. Η επιφάνεια της Αφροδίτης είναι μια αφιλόξενη έρημος. Ένα μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος των επιστημόνων για την Αφροδίτη επικεντρώνεται στο πώς δύο παρόμοιοι πλανήτες μπορούν και είναι τόσο διαφορετικοί.

Η Αφροδίτη έχει τόσο υψηλές θερμοκρασίες εξ αιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου

Επειδή η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης είναι τόσο πυκνή, ο πλανήτης υπόκειται σε τεράστιο φαινόμενο θερμοκηπίου που τον υπερθερμαίνει. Παρόλο που η Αφροδίτη είναι πολύ πιο κοντά στον Ήλιο από ότι η Γη, απορροφά λιγότερο ηλιακό φως λόγω των παχέων σύννεφων. Ωστόσο, αρκετό ηλιακό φως καταλήγει στην κάτω ατμόσφαιρα και στην επιφάνεια. Αυτό το φως του ήλιου απορροφάται και αναδημιουργείται ως υπέρυθρη ακτινοβολία. Στη Γη, η υπέρυθρη ακτινοβολία επιστρέφει στο διάστημα. Στη Αφροδίτη, τα παχιά σύννεφα διοξειδίου του άνθρακα παγιδεύουν την υπέρυθρη ακτινοβολία, θερμαίνοντας τον πλανήτη.

Η Αφροδίτη περιστρέφεται με  ανάποδη φορά από τους άλλους πλανήτες

Αν κοιτάξατε το ηλιακό σύστημα από κάπου πάνω από τον βόρειο πόλο του Ήλιου, θα βλέπατε τον Ήλιο να περιστρέφεται προς τα αριστερά. Όλοι εκτός από δύο από τους πλανήτες  περιστρέφονται με τον ίδιο τρόπο. Η Αφροδίτη περιστρέφεται δεξιόστροφα στον άξονά της. Η "ημέρα" της είναι πολύ μεγάλη, 243 ημέρες της Γης, η οποία είναι ακόμη μεγαλύτερη από τη χρονιά της, 225 ημέρες της Γης. (Ο άλλος περίεργα περιστρεφόμενος πλανήτης, είναι ο Ουρανός, ο οποίος γυρίζει από την πλευρά του.) Είναι ακόμα ένα ανοιχτό ερώτημα  το γιατί η Αφροδίτη γυρίζει προς την άλλη κατεύθυνση. Οι ηλιακές παλίρροιες που δρουν στην πολύ πυκνή ατμόσφαιρα της Αφροδίτης ή οι συγκρούσεις με μεγάλα σώματα στο παρελθόν, πιθανόν να είναι οι αιτίες.

Η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης περιστρέφεται ταχύτερα απ'ότι ο ίδιος ο πλανήτης

Ενώ η Αφροδίτη σιγά-σιγά γυρίζει γύρω από τον άξονά της κάθε 243 ημέρες, η ανώτερη ατμόσφαιρα του, μετακινείται γρήγορα γύρω από τον πλανήτη, από κάτω από αυτόν κάθε 4 ημέρες. Γιατί; Εικάζεται ότι αυτή η "υπερ-περιστροφή", όπως λέγεται, έχει σχέση με τις θερμικές παλίρροιες που προκαλεί ο Ήλιος, αλλά δεν είναι γνωστή και κάποια σίγουρη αιτία.

Η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης θα μπορούσε να περιέχει ζωή

Η υπερ-περιστροφή της Αφροδίτης βρέθηκε παρατηρώντας την κίνηση των σκοτεινών ραβδώσεων στην ατμόσφαιρά της. Τί είναι αυτές οι ραβδώσεις και γιατί η υπερ-περιστροφή δεν τις έχει μοιράσει ομοιόμορφα μέσα στην ατμόσφαιρα είναι άγνωστο. Οι ραβδώσεις παρακολουθούν το υπεριώδες φως. Μια πιθανότητα είναι ότι αυτές οι ραβδώσεις είναι απόδειξη της μικροβιακής ζωής. Η επιφάνεια της Αφροδίτης έχει θερμοκρασία σχεδόν 482 ° C (900 ° F), αλλά μεταξύ των 50 και 60 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνειά της, η θερμοκρασία και η πίεση είναι σαν εκείνες στην επιφάνεια της Γης. Αλλά τί γίνεται με τα σύννεφα του θειικού οξέος; Τα μικρόβια θα μπορούσαν να επικαλυφθούν σε μόρια οκτώ ατόμων θείου (S8) που θα ήταν αδιαπέραστα από το θειικό οξύ. Το S8 απορροφά επίσης και το υπεριώδες φως.

Πηγή: https://www.britannica.com


Εκτύπωση   Email