Υψηλά επίπεδα αντιβιοτικών στα μεγάλα ποτάμια του πλανήτη μας

Υψηλά επίπεδα αντιβιοτικών στα μεγάλα ποτάμια του πλανήτη μας

Αντιβιοτικά βρέθηκαν στους ποταμούς της Γης, σε επίπεδα 300 φορές άνω του ασφαλούς ορίου

Εκατοντάδες μεγάλα ποτάμια σε όλη τη Γη περιέχουν επικίνδυνα υψηλά επίπεδα αντιβιοτικών, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα,τη μεγαλύτερη πάνω στο ζήτημα μέχρι σήμερα. Τα αντιβιοτικά καταλήγουν στα ποτάμια και στο έδαφος μέσω των ανθρωπίνων και ζωικών αποβλήτων, καθώς και των λυμάτων των φαρμακοβιομηχανιών. Η έρευνα, που έγινε στο Πανεπιστήμιο του York, βρήκε ότι το 65% των δειγμάτων περιείχε κάποια ποσότητα αντιβιοτικών και ότι οι χειρότερες περιπτώσεις έδειχναν περιεκτικότητα πάνω από 300 φορές μεγαλύτερη του επιτρεπτού ορίου.

Η ρύπανση με αντιβιοτικά βοηθά τα μικρόβια να γίνουν πιο ανθεκτικά στα φάρμακα που προορίζονται για τους ανθρώπους. Η συνεχής αύξηση της ανθεκτικότητάς τους αποτελεί ένα ολοένα σοβαρότερο πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως και μπορεί να προκαλέσει έως δέκα εκατομμύρια πρόσθετους θανάτους έως 2050, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του ΟΗΕ. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή περιβαλλοντικής επιστήμης 'Αλιστερ Μπόξολ του βρετανικού Πανεπιστημίου της Υόρκης, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε επιστημονικό συνέδριο στο Ελσίνκι, σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν», πήραν δείγματα από 711 σημεία ποταμών σε 72 χώρες και βρήκαν παρουσία αντιβιοτικών στα δύο τρίτα από αυτά (65%). Στις 111 δειγματοληψίες του νερού οι συγκεντρώσεις των αντιβιοτικών ξεπερνούσαν τα επίπεδα ασφαλείας, σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και κατά 300 φορές πάνω από το όριο.

Πέντε διαφορετικά αντιβιοτικά βρέθηκαν στα νερά του ποταμού Τάμεση στο Λονδίνο, ενώ ο Δούναβης είναι ο πλέον μολυσμένος ποταμός. Το αντιβιοτικό που ανιχνεύθηκε περισσότερο ήταν η τριμεθοπρίμη που χρησιμοποείται στην θεραπεία μολύνσεων του ουροποιητικού και βρέθηκε σχεδόν στους μισούς από τους ποταμούς απ'όπου πήραν δείγματα. Ένα από τα πιο μολυσμένα δείγματα προερχόταν από μια τοποθεσία στο Μπανγκλαντές, γεγονός που αποκαλύπτει την παρουσία μετρονιδαζόλης σε επίπεδα 300 φορές άνω του ασφαλούς ορίου.

 




Εκτύπωση   Email