«Θέλουμε να γερνάμε παρέα με τους κολλητούς μας»

«Θέλουμε να γερνάμε παρέα με τους κολλητούς μας»

Το νέο «trend» ανήκει στους ηλικιωμένους και λέει ΟΧΙ στα γηροκομεία και ΝΑΙ στην καλή παρέα

Οι στατιστικές λένε ότι μέχρι το 2050 ο αριθμός των ατόμων άνω των 60 ετών θα έχει τριπλασιαστεί. Πράγμα που σημαίνει ότι οι ηλικιωμένοι θα είναι πλειοψηφία πάνω στην γη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει και ότι οι άνω τον 60 θα πρέπει να παραιτηθούν από τις χαρές της ζωής ή να κλειστούν στους τέσσερις τοίχους. Εξ άλλου πάει καιρός τώρα που οι εξηντάρηδες έπαψαν να είναι "ηλικιωμένοι", αλλά είναι φρέσκοι και δραστήριοι.

Όσοι όμως φτάνουν σε πραγματικά μεγάλη ηλικία, γερνάνε δηλαδή, συνήθως  είτε φροντίζονται από τα παιδιά τους ή κάποια ειδική νοσοκόμο, είτε πηγαίνουν σε γηροκομεία. Αλλά ποιός ηλικιωμένος το θέλει πραγματικά αυτό; Ποιός δεν θέλει, μέχρι τελευταία στιγμή, "όσο τον κρατάνε τα πόδια του", να απολαμβάνει την καλή παρέα και την ζωή γενικότερα...

Γεννήθηκε λοιπόν μια νέα τάση. Η συγκατοίκηση – όχι στο ίδιο σπίτι αλλά στο ίδιο συγκρότημα σπιτιών. Στις χώρες του εξωτερικού η συγκατοίκηση είναι πλέον ιδιαίτερα διαδεδομένη.

Ένα σχέδιο στέγασης δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Δανία και στηρίζεται στις φιλίες και τις κοινωνικές επαφές που δημιουργούνται σε μια κοινότητα.

Έφτιαξαν κάτι σαν ιδιωτικό χωριό, όπου κάθε κάτοικος ή ζευγάρι έχει το δικό του σπίτι και υπάρχουν επίσης κοινόχρηστοι χώροι δραστηριοτήτων, διασκέδασης και αναψυχής.

Κάθε τέτοια δομή, γειτονιά με άλλα λόγια, έχει βέβαια και τους κανόνες της. Κάτι σαν τον κανονισμό της πολυκατοικίας ας πούμε, μόνο που εδώ ακολουθούν όλοι αυτούς τους κανόνες, γιατί απλούστατα, τους διευκολύνουν την ζωή.

Επειδή αυτό το μοντέλο λειτούργησε άψογα, έχει ήδη επεκταθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ. 

Σκεφτείτε το! Είναι μια εκπληκτική ιδέα για τους ηλικιωμένους που θέλουν να συνεχίσουν να ζουν τις ζωές τους όπως αυτοί επιθυμούν, με αξιοπρέπεια και να έχουν γύρω τους φίλους και συνομηλίκους τους, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι θα έχουν περίπου τις ίδιες ανάγκες, γούστα, ωράρια, δίαιτα κ.λπ. παραμένοντας ενεργά μέλη της κοινωνίας και χωρίς να αιαθάνονται ότι επιβαρύνουν άλλους.

Πηγή: https://www.independent.co.uk

 


Εκτύπωση   Email