Στην Φινλανδία δεν υπάρχουν πια άστεγοι. Πώς τα κατάφεραν;

Στην Φινλανδία δεν υπάρχουν πια άστεγοι. Πώς τα κατάφεραν;

Η απάντηση συνοψίζεται σε μία «μαγική» λέξη : ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Την ώρα που οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την αύξηση των αστέγων, η Φινλανδία έχει λύσει το πρόβλημα.

Είχε περισσότερους από 18.000 ανθρώπους θεωρημένους άστεγους το 1987, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του κέντρου χρηματοδότησης και ανάπτυξης κατοικιών της Φινλανδίας.

Μέχρι το 2016 ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί σε 7.000, η ​​πλειοψηφία των οποίων ζούσε προσωρινά με φίλους ή συγγενείς, αντί να κοιμάται στους δρόμους.

Το Euronews εξέτασε πώς τα κατάφερε η σκανδιναβική αυτή χώρα:

Παροχή στέγης

Σε πολλές χώρες, οι άστεγοι γενικά δεν λαμβάνουν στέγαση μέχρι να λυθούν ή να θεραπευτούν για τα προβλήματα που τους έφεραν στους δρόμους, είτε είναι οικονομικά, είτε  θέματα υγείας είτε εθισμών. Όμως, η Φινλανδία εφάρμοσε το πρόγραμμα "πρώτα η στέγαση", με το οποίο παρέχεται στέγη στους διαμένοντες στον δρόμο ανεξάρτητα από την πρόοδό τους.

"Οι ξενώνες μπορεί να σε προστατεύουν από την θύελλα αλλά χρειάζεται ένα σπίτι για να έχει κανείς μια αξιοπρεπή ζωή", δήλωσε στο Euronews ο Juha Kaakinen, διευθύνων σύμβουλος του Y Foundation.

"Πρέπει να έχετε στέγη, είναι το βασικό σας ανθρώπινο δικαίωμα και στη συνέχεια μπορείτε να ξεκινήσετε την επίλυση των ζητημάτων με τη βοήθεια ειδικών, αν χρειαστεί".

Τέλος στoυς ξενώνες αστέγων

Η Φινλανδία αύξησε κατά πολύ το στεγαστικό της απόθεμα - ένα μέρος του οποίου χορηγείταιι - για να βοηθήσει τους ανθρώπους να απομακρυνθούν από τους δρόμους. Αυτό συνέπεσε με μια τεράστια μείωση του αριθμού των προσωρινών ξενώνων για άστεγους.

Το 2008, το Ελσίνκι διέθετε 558 ξενώνες και καταφύγια. Μέχρι το 2016, υπήρχαν μόνο 52 άστεγα άτομα. Την ίδια περίοδο, ο αριθμός των υποστηριζόμενων κατοικιών και των ανεξάρτητων ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας είχε αυξηθεί από 2.585 σε 3.742.

"Ο ξενώνας έχει γίνει αρκετά ακριβός", δήλωσε ο Freek Spinnewijn, διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Οργανώσεων Εργασίας με τους Άστεγους (FEANTSA). "Οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι ο ξενώνας δεν απαιτεί προσωπικό και επομένως είναι φθηνός."

"Αν όμως βρίσκεστε σε ξενώνα, είναι πιο πιθανό να έρθετε σε επαφή τελικά με υπηρεσίες φυλακών, αστυνομίας και δικαιοσύνης.

"Αν βρίσκονται σε καταφύγια ή ξενώνες, θα αποκτήσουν προβλήματα υγείας και στη συνέχεια θα περιμένουν μέχρι να είναι αφόρητη η κατάσταση και να καταλήξουν σε νοσοκομεία  ή ψυχιατρεία, τα οποία είναι πολύ ακριβά.

"Αν λοιπόν υπολογίσετε όλο το κόστος μαζί , η παροχή στέγης καταλήγει να έχει το ίδιο, ίσως και φθηνότερο κόστος από αυτό των ξενώνων".

Άραγε η στέγαση όσων μένουν στο δρόμο είναι πιο δαπανηρή;

"Είναι δύσκολο να κάνετε μια ανάλυση κόστους-οφέλους, αλλά αν μιλήσετε με Φινλανδούς θα σας πουν ότι με την πάροδο του χρόνου, σίγουρα δεν είναι πιο ακριβό", δήλωσε ο Spinnewijn στο Euronews. "Αλλά χρειάζεστε πρόσθετες επενδύσεις για να κάνετε τη μετάβαση από ξενώνες σε κατοικίες".

"Θα έλεγα ότι κάποια αποτελέσματα δείχνουν ότι όταν ένας άστεγος λαμβάνει σωστή στέγη με υποστήριξη, η εξοικονόμηση κόστους για την κοινωνία είναι € 15.000 ανά άτομο ετησίως", πρόσθεσε ο Kaakinen, του οποίου το ίδρυμα έχει συνεργαστεί με φινλανδικές πόλεις για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης.

"Όλοι όσοι κάνουν λίγη έρευνα γνωρίζουν ότι μπορεί να γίνει. Δεν είναι ζήτημα χρημάτων, διότι στην ουσία εξοικονομεί χρήματα για την κοινωνία. Δεν είναι πολύ ακριβό."

Απαιτείται μακροχρόνια υποστήριξη από την κυβέρνηση

Ο κ. Kaakinen δήλωσε ότι η ευρεία αποδοχή του προγράμματος για τους αστέγους ήταν βασικός λόγος για την επιτυχία της Φινλανδίας.

«Έχει υπάρξει ευρεία πολιτική συναίνεση», είπε. «Δεν θέλουμε να αφήσουμε κανέναν έξω από την κοινωνία.

"Η Φινλανδία είναι μια μικρή χώρα, οπότε χρειαζόμαστε όλους να συμμετάσχουν στην κοινωνία".

Η χώρα έπρεπε να αντιμετωπίσει σοβαρά το πρόβλημα των αστέγων το 2008 και ακόμη οι αλλαγές της κυβέρνησης δεν το έχουν επιλύσει 100%.

"Το κύριο πράγμα για μένα είναι η έλλειψη συνεργασιών", πρόσθεσε ο Kaakinen. "Στη Φινλανδία, υπήρξε εθνική προσπάθεια: τα υπουργεία του κράτους, οι μεγάλες πόλεις και οι ΜΚΟ συνεργάστηκαν για να μειωθεί η 'ελλειψη στέγης.

"Αυτό είναι κάτι που φαίνεται να λείπει σε πολλές άλλες χώρες." 

Πηγή: https://www.euronews.com

 


Εκτύπωση   Email