Επίδειξη στρατιωτικής υπεροχής της Τουρκίας, η "Γαλάζια Πατρίδα"

Επίδειξη στρατιωτικής υπεροχής της Τουρκίας, η "Γαλάζια Πατρίδα"

Η γιγαντιαία ναυτική άσκηση που διεξάγει η Τουρκία από την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου έως και την 7η Μαρτίου θα εξελιχθεί σε τρία μέτωπα: στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα και βεβαίως στο Αιγαίο.

Με την επωνυμία «Γαλάζια Πατρίδα» η άσκηση αυτή έρχεται να θέσει σε εφαρμογή το ομώνυμο δόγμα που εσχάτως διατυπώνεται από την Τουρκία και αφορά στον ρόλο των ναυτικών δυνάμεων της γειτονικής χώρας στην προστασία των οικονομικών και στρατηγικών συμφερόντων της στην  περιοχή της Εγγύς Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Η άσκηση έρχεται ως επιστέγασμα μίας σειράς επικοινωνιακών επιθέσεων και παρεμβάσεων της Άγκυρας διεθνώς ως προς τη στρατιωτική της ισχύ και την τεχνολογική αναβάθμιση του αμυντικού υλικού που διαθέτει. Η αποπεράτωση σε τουρκικά ναυπηγεία της μητρικής πλατφόρμας σκάφους πολλαπλών ρόλων (έρευνες, εξειδικευμένες αποστολές σε θαλάσσια κοιτάσματα κ.λπ.) καθώς και ο σχεδιασμός κατασκευής ελικοπτεροφόρου - αεροπλανοφόρου αποτελούν δείγμα των στρατηγικών επιδιώξεων της Τουρκίας, πέραν των εγγύς περιοχών. Με την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας της Τουρκίας με το Κατάρ (έχει κατασκευαστεί τουρκική βάση στο Εμιράτο), η Άγκυρα προωθεί το σχέδιο ενίσχυσης της επιρροής της στο σουνιτικό Ισλάμ κι ως εκ τούτου έρχεται σε άμεση αντιπαράθεση με τη Σαουδική Αραβία.  

Πέραν τούτου επισημαίνεται η έντονη ναυπηγική δραστηριότητα ως προς την κατασκευή φρεγατών και κορβετών που βρίσκεται σε διαφορετικά στάδια ολοκλήρωσης, με αποτέλεσμα την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της ισχύος του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή.

Παράλληλα, συνεχίζονται τα προγράμματα κατασκευής πυραυλικών συστημάτων με τουρκική τεχνολογία καθώς και διαφόρων τύπων μη επανδρωμένων αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων. Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται η παραγωγή επιθετικών ελικοπτέρων. Μία παρτίδα προορίζεται ήδη για τις ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν.

Πέραν των 102 πλοίων επιφανείας που θα χρησιμοποιηθούν κατά την άσκηση, το σενάριο προβλέπει τη χρήση Drones (BAYRAKTAR) τουρκικής κατασκευής καθώς και των νέων πυραύλων UMTAZ και CIRIT  (μεταφέρονται από ελικόπτερα) που κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου στην Τουρκία.

Ομάδες υποβρυχίων καταστροφών, ειδικές δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και μονάδες της Ακτοφυλακής συμμετέχουν στην άσκηση, η οποία επί της ουσίας είναι διακλαδική. Μοίρες αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας «συνδράμουν» το σενάριο.

Η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» εκτιμάται πως θα καταδείξει τις δυνατότητες εφαρμογής πολλαπλών πολεμικών σεναρίων από το τουρκικό ΓΕΕΘΑ σε διαφορετικές γεωγραφικά περιοχές με ποικίλα χαρακτηριστικά και αντιπάλους. Άλλη η κατάσταση που επικρατεί στη Μαύρη Θάλασσα, άλλες οι συνθήκες στο Αιγαίο και διαφορετικά τα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο.
 

Πηγή: https://www.zougla.gr


Εκτύπωση   Email